הקניית הרגלי שינה לתינוק, איך מרגיעים תינוק בחודשיו הראשונים, הורים באור טבעי • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

הקניית הרגלי שינה לתינוק


מדריך: איך מקנים הרגלי שינה לתינוק בשלושת החודשים הראשונים ועוברים את התקופה בצורה רגועה ונינוחה יותר.


מאת: שירה קראוטהמר




"חופשת לידה"- מושג משונה קצת. מפני שהמושג "חופשה" מעלה ברובנו אסוציאציה של נופש, ים? רוגע? מנוחה? שקט ושלווה? האם אילו מילים שהייתן משתמשות בהן כדי לתאר את שלושת החודשים הראשונים לחייו של תינוק?...


ביום יום במהלך שלושת החודשים הראשונים, מתמקדים בעיקר סביב הצרכים השונים של תינוק- אוכל, שינה, החלפת חיתולים, הלבשה, מגע, חום ואהבה.
בין אם התינוק הוא התינוק הרגוע והנינוח ביותר ובין אם לא, רוב האמהות אינן מתארות את התקופה הזו כתקופה רגועה ושלווה. לרוב האמהות זוהי תקופה המתאפיינת בהכרות עם התינוק שלהן, עם התפקיד החדש של להיות אמא לתינוק הזה (בין אם זה ילד ראשון או רביעי), תקופה של שינויים גופניים אחרי הריון ולידה, הסתגלות התא המשפחתי שלנו לתוספת החדשה שקיבלנו.


אין ספק שהטמפרמנט שלנו ושל התינוק ישפיע על תקופת ההכרות והסתגלות הזו. כמו אצל מבוגרים, גם אצל תינוקות יש כאלו שהטמפרמנט שלהם הוא רגוע יותר ויש תינוקות שמטבעם הם רגישים יותר לסביבה ולשינויים.  אך חשוב לזכור שעבור כולם- ההורים, התינוק ואחים כאחד, זוהי תקופה של הכרות והסתגלות.

 
שירה קראוטהמר

להלן מספר המלצות שיעזרו לכם לעבור את התקופה הזו בצורה רגועה ונינוחה יותר:


קחו זמן להכיר את התינוק- תינוקות נולדים עם טמפרמנט, עם העדפות למגע מסוים, לצלילים מסוימים, לתנוחות מסוימות. במהלך החודשים הראשונים לחיים הם מפתחים בכי שונה לצרכים שונים. בכי של רעב או של עייפות וכיו'ב. קחו זמן להכיר את התינוק שלכם. ללמוד איזה סוג מגע הוא אוהב, איזה תנועה הוא אוהב. אילו תנוחות נוחות לו? אל תיבהלו אם יש דברים מסוימים שהוא לא אוהב. המשיכו לחשוף אותו קצת כל יום כדי לעזור לו להתרגל.


עיטוף- או כרבול תינוק לשינה הוא אמצעי מצוין להרגעה ולשינה. העיטוף  מזכיר להם את התנוחה שהייתה להם ברחם, שם היו מכורבלים וצפופים. בנוסף, העיטוף עוזר להם להימנע מהבהלה של הפעלת רפלקס מורו ו"אוסף" להם את הידיים והרגלים מתנועות בלתי רצוניות שיכולות להעיר את התינוק או להכניס אותו לאי שקט.
יש המון סרטונים באינטרנט על עיטוף תינוקות. אוסיף מספר דגשים חשובים:
* כשתינוק עטוף יש להניח אותו רק על הגב!
* חשוב להשתמש בשמיכה מבד נושם- 100% כותנה.
* כדאי שהידיים יהיו עטופות ושהעיטוף יהיה הדוק מספיק כך שהידיים לא יוכלו להשתחרר מהעיטוף.
חלק מהתינוקות מתנגדים לעיטוף בהתחלה. כדאי לנסות במשך 3-4 ימים לעטוף את התינוק לשינה ורק אחרי 3-4 ימים לקבל החלטה אם זה מתאים לכם או לא.


מונוטוניות – היא כלי חשוב להרגעת תינוק- תנועה וצליל/קול מונוטוני עוזרים לתינוק להתנתק מהסביבה ולהירדם. הורים רבים משתמשים באופן אינסטינקטיבי במונוטוניות בזמן הרדמה- מנדנדים, לוחשים "ששששש" וכיו"ב. זכרו בזמנים שהתינוק לא רגוע או כשהוא עייף וצריך לישון, השתדלו להפוך את כל הגירויים סביבו למונוטוניים- התנועה, התנוחה, הקולות שהוא שומע.    כשתינוק בוכה אנחנו מנסים "הכל" כדי להרגיע אותו. ואז נוצר מצב שהעברנו אותו ממקום למקום ומתנוחה לתנוחה, ומתנועה אחת לאחרת. ובעצם במקום ליצור סביבה מונוטונית - הוספנו לו עוד ועוד גירויים- מה שרק מגביר את האי-שקט/עייפות של התינוק. היו עקביים עם המונוטוניות. המשיכו עם זה 15-20 דקות. לרוב התינוק יירגע או יירדם.


חלון שינה- הוא סוג של הזדמנות. זה הזמן האופטימאלי להשכיב תינוק לישון. כשמשכיבים תינוק לישון במהלך חלון השינה הוא יירדם יחסית בקלות ויצליח לישון. רוב ההורים מאמינים שככל שתינוק יהיה ער יותר שעות ברצף, הוא יתעייף ויישן טוב יותר. ההיפך הוא הנכון! ככל שתינוק ער יותר שעות ברצף הוא יתקשה להירדם, ויתעורר מהר יותר ולעיתים קרובות יותר במהלך השינה.
בשלושת החודשים הראשונים לחיים תינוק זקוק ל-15-18 שעות שינה ביממה. זכרו- שינה מעודדת שינה ועייפות גוררת עייפות! ככל שתינוק ישן טוב ביום, הוא יישן טוב בלילה, וככל שתינוק עייף ולא ישן טוב ביום - כך גם בלילה יתקשה להירדם ולא יישן טוב.


מוצץ – חלק מהתינוקות מקבלים בשמחה את המוצץ ככלי להרגעה. חלק אחר מהתינוקות מסרבים בצורה חד- משמעית לכל סוגי המוצצים. חשוב להבהיר שלא כל תינוק זקוק למוצץ. יש דרכים רבות להרגיע תינוק שלא כוללים מוצץ, וחלק מהתינוקות פשוט לא מתחברים למוצץ.
אם החלטתם להרגיל את התינוק שלכם למוצץ, ההמלצה היא- בתקופה הראשונה לחייו של תינוק כדאי להציע לו את המוצץ בזמנים שהוא רגוע ונינוח. כדי שילמד למצוץ אותה בצורה נעימה ולא כשהוא בוכה ובאי שקט. בהמשך ישמח לקבל את המוצץ גם כשהוא לא רגוע.


יציאה מהבית- כדאי במהלך חופשת הלידה לצאת מהבית עם התינוק. זה חשוב הן להורה והן לתינוק. למרות שלפעמים היציאה מהבית היא לא פשוטה, כדאי לצאת אפילו לסיבוב קצר בחוץ כל יום. תינוקות רבים מעדיפים לטייל בחוץ (ולא בתוך קניון). טיול קצר בחוץ משפר את מצב הרוח ונותן אנרגיה. בנוסף, היציאה מהבית מפתחת בהדרגה גמישות אצל התינוק – כי ככל שיתנשא ביציאות מהבית ילמד להירגע ואף לישון מחוץ לבית. גמישות זו חשובה להתנהלות המשפחה כולה.


טקס שינה - הוא רצף קבוע של פעולות שמבצעים באותו סדר כל ערב לפני השינה. כשיוצרים טקס שינה קבוע וצפוי, תינוק לומד שזו ההכנה לשינה וזה עוזר לו להירגע ולהירדם בסיום טקס השינה. מומלץ להתחיל עם טקס שינה כבר מהיום שחוזרים הביתה עם התינוק מבית החולים. בשבועות הראשונים לחייו של תינוק, טקס השינה הוא יותר אודות הכנה פיזית לשינה.
רוב התינוקות בתקופה הראשונה לחייהם נרדמים לתחילת הלילה יחסית מאוחר- סביב 22:00 או 23:00. מומלץ שטקס השינה יהיה צמוד לשינה.
טקס שינה לדוגמה: אמבטיה, לאחר סיום האמבטיה נכנסים לחדר השינה של התינוק, מלבישים, מאכילים, שרים שיר ומשכיבים לישון. כדאי לנסות להפריד בין האוכל להרדמה עם שיר, למרות שהרבה תינוקות בגילאים האלה יירדמו במהלך האוכל, ובגיל הזה זה בסדר גמור!
לא חובה שאמבטיה תהווה חלק מטקס השינה. אצל חלק מהמשפחות מעדיפים לעשות אמבטיה במהלך היום או יום כן יום לא. במידה ואתם לא עושים אמבטיה כחלק מטקס שינה, מומלץ להחליף חיתול ובגדים כסממן לתחילת טקס השינה.
ככל שתינוק מתקרב לגיל 3 חודשים, מומלץ להתחיל להקדים את שעת טקס השינה וההשכבה ב20 דקות כל שלושה ימים.




למרות המורכבות והעייפות, תקופת חופשת הלידה היא תקופה ייחודית בחייכם. השתדלו לתעדף. הכלים, הכביסות והאבק יחכו. תיהנו מהתינוק שלכם.
בהצלחה!


* שירה קראוטהמר, יועצת שינה ואחות מוסמכת, מדריכת הורים לגיל הרך - הורים באור טבעי. המייל של שירה: [email protected]

הרגלי שינה לתינוק עד גיל 3 חודשים
 

הכתבה נוצרה בתאריך : 24/03/2014
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו