-פרוייקט לזכר מיליון וחצי הילדים שנצחו בשואה-להיות חולון-עיריית חולון • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

זה לא משחק ילדים

שלוש מאות אלף גולות נאספו עד כה בבית "להיות" בחולון - לכשייאספו מיליון וחצי גולות, תוקם מהם אנדרטה בעיר לזכר מיליון וחצי הילדים שנרצחו בשואה.

מאת: מערכת לגדול

 

 צעצוע גולות של לאפייט. צילום יחצ

 

כחלק מביסוס מעמדה של חולון כ"עיר הילדים", החליטו בבית "להיות" בחולון להנציח בדרך חינוכית מקורית את מיליון וחצי הילדים שנרצחו בשואה:  איסוף מיליון וחמש מאות אלף גולות שמהן תוקם אנדרטה בעיר לזכרם  של אותם ילדים.

כל גולה מנציחה ילד אחד ועד כה נאספו כשלוש מאות  אלף גולות. הבחירה בגולות נעשתה לאור העובדה, שמדובר באביזר שהוא קודם כל משחק ילדים, ויש משמעות סימבולית לכך שהן בעצם גולות שהתייתמו מהילדים שלהן, מהילדים שהיו יכולים לשחק איתן. מעבר להקמת האנדרטה, מדובר  בתהליך חינוכי חשוב, שכן עצם ספירת הגולות נותנת את התחושה של הכמות האדירה של הילדים שנרצחו.

לאחרונה  אימצו משרד החינוך והמשרד הממונה על חגיגות ה-60  את הרעיון הייחודי,  והשרות  יולי תמיר ורוחמה אברהם בלילא נתנו את חסותן לפרוייקט החינוכי המתקיים בחולון  ובכך הפכו אותו לאירוע לאומי בכל מערכת החינוך בארץ ולחלק חשוב מחגיגות ה-60 למדינה.

 

מהיום ובימים הקרובים יוצאות לדרך ל- 1000 בתי ספר יסודיים בכל הארץ - מהמצפים בגליל ועד אילת - תיבות איסוף מיוחדות שעוצבו ויוצרו עבור המבצע בצרוף חוברות הנחייה  וכרזות .

עד כה השתתפו במבצע מיוחד זה  ילדי חולון- תלמידים, בני תנועות הנוער ופרלמנט הילדים, הפועל בעיר. במקביל לאיסוף הגולות מתבצעת פעילות חינוכית משלימה בנושא: בני תנועות הנוער עוברים בבתי הספר בעיר ומסבירים לילדים את שעבר על הילדים בשואה ואת משמעות ההנצחה. גם ילדים ומבוגרים מערים אחרות בארץ, שדבר המבצע הגיע לאזנם, שולחים גולות.

 

בימים אלה, כאמור, הופך המבצע לאירוע לאומי, כאשר המטרה הינה להנציח את זכרם של הילדים שנספו בשואה דווקא בסמל משחקי הילדות: הגולות. תלמידי בתי הספר מכל רחבי הארץ יאספו מיליון וחצי גולות צבעוניות, כשהרעיון החינוכי הוא לעודד שותפות אישית של עשרות אלפי ילדים ובני נוער – מתוך הזדהות  ולאו דווקא באמצעות תיאורים ותמונות מימי השואה . מוסדות חינוך שיאספו את הגולות ירכזו ויניידו אותן ל"בית להיות" בחולון. הגולות ייאספו בארגזים מיוחדים  וייספרו  על ידי צוותי תלמידים מכל הארץ . גם הציבור הרחב מוזמן להביא גולות ישירות לבית להיות.

 

בין אלה שכבר תרמו גולות ניתן למצוא את נשיאת בית המשפט העליון גב' דורית בייניש, אשר  העניקה גולה, עליה חרוטה המילה "צדק". על הגולה שתרמה שרת החינוך, יולי תמיר, נחרטה המילה "אמר"(מתוך הפסוק-יום ליום יביע אמר") ועל הגולה השלישית, שהוענקה ע"י השרה רוחמה אברהם עליה נחרטה המילה "לעולם", כאשר המשמעות היא לעלום לא נשכח ,לעולם לא עוד ולעולם קיומו של העם היהודי.

 

אנדרטת הזיכרון שתורכב ממיליון וחצי גולות תמחיש יותר מכל את מספרם הבלתי נתפס של הילדים היהודים שנרצחו בשואה. הפרויקט מתקיים במהלך שנת ה- 60 למדינת ישראל , ושיאו יהיה בימי הגבורה והתקומה שבין יום השואה והגבורה ויום העצמאות ה 60 למדינה , תשס"ח .

 

בית "להיות" בחולון הינו בית מיוחד השוכן במבנה ששימש בעבר גן ילדים הטובל בחצר ירוקה ופורחת. מדובר במרכז חינוכי לטיפוח תודעת השואה ולקחיה, שהוקם על ידי עיריית חולון. מאז נחנך לפני כעשור שנים פוקדים אותו מדי שנה אלפי ילדים, בני נוער, חיילים ומחנכים במפגשים מרגשים ובלתי אמצעיים עם ניצולי שואה וחסידי אומות העולם, תושבי חולון. בכל מפגש שומעים המבקרים עדויות מפי הניצולים עצמם, כאשר לפני ואחרי העדות משוחחים בדילמות  הקשות שהתעוררו באותה תקופה אפלה של האנושות ובלקחים שעלינו להפיק לגבי חיינו היום במדינת ישראל. בחולון רשומים כ-3,000 ניצולי שואה, מתוכם כמאה אנשי עדות, הפועלים באופן קבוע כל ימות השנה. כל עדות מותאמת לגיל השומעים, כך שעדות מניצול מאושוויץ, למשל, לא תסופר בפני ילדי גן.

 

ציפי קיכלר, בעצמה דור שני לניצולי שואה,מנהלת בית "להיות": ""דרך השמיעה  של עדויות ניצולי השואה מפיהם ולא מספרים, הילדים מבינים טוב יותר את נושא ההומניות. חשובה לא רק שמיעת העדות עצמה אלא מה אתה לוקח מהעדות הזאת לחיים שלך, להשקפת עולמך, ליחס בין אדם לאדם. הילדים  מבינים לאיזה דרגת רוע יכול אדם להגיע, מצד אחד, ולאיזה דרגת טוב יכול אדם להגיע כמו חסידי אומות העולם".

על פעילותו החינוכית יוצאת הדופן זכה בית "להיות" בפרסים רבים, כשהבולט בהם הוא פרס יד ושם למוסד חינוכי מצטיין ופרס הצטיינות ע"י מחוז ת"א במשרד החינוך.

הכתבה נוצרה בתאריך : 30/04/2008
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו