-אח חדש-משפחה מתרחבת-התמדדות של ילדים עם אח חדש-הכנת ילדים לאח חדש • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

המשפחה מתרחבת

המשפחה מתרחבת? בתוך ים הסידורים וההכנות כדאי לזכור שגם את האחים צריך להכין לשינוי. מה לספר? מתי לספר? איך לספר? מה מותר, מה אסור? מדריך המלא להכנת הילדים לאח החדש.
מאת: דפנה בלזר


תמונה מהאתר של המרכז לגיל הרך
 

כאשר המשפחה חובקת תינוק חדש, חשוב לזכור שיש לכך השפעה לא רק על ההורים. גם האחים הגדולים חווים שינוי משמעותי בחייהם, שגרתם מתערערת, הם מרגישים פחות בטוח במקומם במשפחה, לעיתים הם מאוימים ע"י התוספת  למשפחה.  לא רק ההורים צריכים להתכונן לשינוי, יש להכין גם את הילדים בגילאים השונים למה שעתיד לקרות, לחזק אותם ולשתף כך שלא ייוצר מצב בו התינוק החדש, שהוא ברכה למשפחה כולה, יוצר קרע אצל אחיו.

 

אז איך מכינים את האחים להרחבת המשפחה?  ראשית, לא מומלץ לספר לילדים  מיד בתחילת ההיריון. הריון נמשך כ-9 חודשים, פרק זמן ארוך מדי שכן לילדים אין תפיסת זמן מוגדרת. רצוי לדבר עם הילדים רק כשממש רואים בטן והסביבה מתייחסת להריון. כדאי לספר כי אמא בהריון ויהיה לנו אח או אחות קטנים, אשר יהיו חלק מהמשפחה וכי האחים יהיו האחים הבוגרים. לא להרבות בפרטים רבים ולהסביר הכל  פשוט וקליט.

 

גם לספרות ילדים יש חלק משמעותי בהבנת השינוי במשפחה. ניתן לקרוא ספרים בנושא:"ספר הפילפילים" מאת אלונה פרנקל או "לאיתמר אח חדש", מאת דויד גרוסמן. קריאת ספרים בנושא יכולה להקל על הילדים, היא עוזרת לתמלל רגשות, מאפשרת הכלה של השינוי וקבלתו, החשובים בתהליך ההיריון ואחריו.

 

כאשר מתקרבים ללידה, מומלץ לומר כי האם יולדת בבית יולדות ולא בבית חולים, מילה אשר לה קונוטציה שלילית, אשר יכולה להפחיד את הילדים. כמובן ניתן לשתף את הילדים באריזת תיק לאם היולדת, לספר ולשתף מי יהיה עם הילדים כאשר ההורים יהיו בבית היולדות, לתת לילדים אינפורמציה חשובה אשר מעסיקה אותם. חשוב שהילדים ידעו מה עומד להתרחש, כך יוקל להם והם ירגישו חלק מהתהליך.

 

בנוסף, מומלץ לשתף את הילדים מיד לאחר הלידה  - לבקר את האם היולדת, להכין יחדיו ציור, מתנה לתינוק הנולד. בבית רצוי לשתף את הילדים בהכנת החדר, העריסה, שידת ההחתלה. "ככל שנשתף יותר את הילדים בתהליך ובמתרחש, כך הם ירגישו שהם חלק מהתהליך החדש להם וגם להורים. באופן טבעי הילדים חוששים כי מקומם במשפחה כעת מתערער. חשוב לשתף ולחזק את מקומם במשפחה הגדלה. מומלץ להמשיך בהתנהלות זו של שיתוף גם כאשר מגיעים הביתה עם התינוק, לחלק תפקידים ולהעניק לילדים תחושת שייכות וחיוניות.

 

ומה לא לעשות? בשום אופן, לא למנוע מהילדים לגעת או להתקרב, אלא ללמד אותם כיצד נוהגים עם תינוק ברוך ועדינות ולהסביר מדוע. ניתן גם להראות תמונות של הילדים כתינוקות.

 

בנוסף, רצוי מאד להקפיד לשמור על זמן איכות אינדיבידואלי לילדים. כאשר הם חוזרים מביה"ס או חוגים יש לדאוג לבלות איתם זמן, בעיקר עם האמא, אותה הם חשים כי הם מאבדים. חשובה מאוד גם השגרה, לנסות לשמור על פורמט מסוים אשר אליו היו רגילים לפני הלידה כדי שירגישו כי גם הם קיימים במשפחה ומקומם בטוח. מומלץ אף להיעזר בעזרה מבחוץ עם התינוק ולבלות זמן איכות עם הילדים.

 

בסופו של דבר, הרחבת המשפחה היא ברכה לכולם. הילדים למדים לחיות בחברה לומדים לחלוק, ולדחות סיפוקים. הם חווים תסכולים לצד עצמאות אשר יחדיו מכינים אותם למציאות החיים.

 

 

דפנה בלזר בעלת רשת גני הילדים "גן ירוק בטבע" בקריית אונו ובעלת תואר ראשון בחינוך ותעודת הוראה לגילאי 0-6.

 

הכתבה נוצרה בתאריך : 06/12/2009
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו