לגדול | אטרקציות לילדים | פעילויות לילדים | מקומות בילוי לילדים | טיולים בשבת | אירועים לילדים • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

אופס, כואב לי

 

פטמות שטוחות ושקועות, גודש בחזה, חסימת צינור חלב, דלקת זיהומית  ופטרייה. איך אפשר להקל על מצוקות ובעיות בשדיים ועדיין להמשיך להניק  את התינוק. מדריך מיוחד

מאת: אלישבע כהן ארזי, מתוך אתר הכללית

 

 

מצבים מסוימים של השד עלולים לגרום קשיים בהנקה. לעתים מדובר בבעיות,  שגורמות לאם סבל רב הפוגע בהנקה. אבחון מיידי וטיפול נכון בבעיה, יקלו  מאוד על האם ויאפשרו המשך ההנקה.

 

פטמה שטוחה, שקועה, ארוכה או גדולה
טיפול בבעיה לפני הלידה אינו עוזר,  אולם רוב הפטמות השקועות והשטוחות משתפרות סביב זמן הלידה ללא כל טיפול. התינוק יונק מהשד ולא מהפטמה, ולכן נסי למצוא את התנוחה שבה הוא נצמד בצורה אופטימלית לשד. בנוסף, נסי להבליט את הפטמה השקועה לפני התחלת ההנקה.

 

גודש בשד
גודש עלול לגרום להופעת דלקת (Mastitis), ולכן חשוב מאוד להמשיך  ולהוציא חלב משד גדוש. לא מומלץ להפסיק את ההנקה, כדי לאפשר לשד לנוח.  אם התינוק מסוגל למצוץ, כדאי להאכילו לעתים קרובות, כיוון שזו הדרך הטובה  ביותר להוצאת החלב. אם התינוק אינו מסוגל למצוץ, אפשר לשאוב חלב מהשד. ייתכן שתוכלי להוציא לבד בסחיטה, וייתכן שתעדיפי להיעזר במשאבה או בבקבוק  חם. לעתים די בהוצאת כמות קטנה של חלב, כדי שהשד יהיה רך מספיק והתינוק  יוכל למצוץ ביעילות. במצב של גודש, חשוב להפעיל לפני ההנקה את רפלקס  אוקסיטוצין, שגורם להזרמת החלב.

איך מפעילים את הרפלקס?
בעזרת פעולות פשוטות:
לשבת בתנוחה נוחה, להתבונן בתינוק ולהגיע להרפיה ורגיעה ; להניח קומפרס חם על השדיים ; לעשות אמבטיה או מקלחת חמה ; לקבל עיסוי  בצוואר ובגב או בשדיים (בעדינות) ; לגרות את עור הפטמה והשד. אחרי ההנקה, מומלץ לשים קומפרס קר על השדיים כדי להפחית את הבצקת.

 

חסימת צינור חלב
חסימה מונעת את יציאת החלב מהאזור שאותו הוא מנקז. הסתימה עלולה  להיגרם מחלב סמיך. הצטברות החלב גורמת לתגובה דלקתית לא זיהומית. הסימנים של צינור חלב סתום הם התקשות ונפיחות מקומית, ולעתים גם אודם בעור באזור הנפיחות. בדרך כלל אין חום והאם מרגישה טוב.

 

גורמי החסימה: ניקוז לא יעיל בכל השד  נגרם  בדרך כלל  כתוצאה מהנקות לא תכופות ולא  סדירות,  כאשר  האם מאוד עסוקה, כאשר התינוק ישן במשך כל הלילה או אוכל  באופן לא מסודר וכתוצאה  ממציצה לא יעילה של התינוק.  ניקוז לא יעיל בחלק מהשד נגרם בדרך כלל כתוצאה ממציצה לא יעילה, חזייה  לוחצת, שכיבה על החזה ותנוחה לא נכונה של השד בזמן ההנקה שגורמת לניקוז  לא יעיל של החלק התחתון של השד.

 

טיפים לשיפור ניקוז החלב: להניק לעתים קרובות ; לנוח יחד עם התינוק, כך שתוכלי להיענות לו ולהניק אותו בכל עת שירצה ; לעשות מסג` עדין בשד כאשר התינוק מוצץ ; לעשות מסג` סביב האזור הבלתי מנוקז ולאורך הצינור המוביל לכיוון הפטמה ; לשים קומפרסים חמים על השד בין ההנקות.


דלקת זיהומית
דלקת זיהומית בשד (Mastitis) הנגרמת מזיהום חיידקי, מלווה בהרגשת חולי  וחום של יותר מ- 38 מעלות. במקרה כזה, דרוש טיפול אנטיביוטי דחוף כדי למנוע  החמרה. סיבה שכיחה לדלקת בשד היא חדירת חיידקים דרך סדקים בפטמה. חשוב  להמשיך את הטיפול האנטיביוטי גם אם המצב משתפר תוך יום או יומיים. הפסקת  הטיפול בטרם עת, עלולה לגרום להתלקחות מחודשת של הדלקת. דלקת זיהומית בשד וטיפול אנטיביוטי אינם מונעים הנקה. להפך, חשוב להמשיך ולהניק לעתים  קרובות, כדי להוציא את החלב. לעתים, האם נמנעת מלהניק מהשד הדלקתי עקב  הכאבבמקרה זה מומלץ על טיפול לשיכוך כאבים. מומלץ להשתמש באקמול.

 

פטרייה בשד (Candida)
מחייבת טיפול רפואי הן לתינוק והן לאמו. הטיפול  לתינוק ניתן בדרך כלל במשך שבוע או כל התקופה שהאם בטיפול. מומלץ מאוד  להפסיק שימוש במגן פטמה ומוצץ. הטיפול באם יהיה על פי הוראת רופא, בדרך  כלל למשך שבעה ימים אחרי שהפטמה הבריאה. קיימים טיפולים נוספים שניתן לקבל בהמלצת הרופא המטפל.

 

הכותבת היא אחות במרפאת גבעת זאב, מקבוצת שירותי בריאות כללית.

 

 

לערוץ המשפחה של כללית

הכתבה נוצרה בתאריך : 06/05/2007
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו