לגדול, פירות, ירקות, תזונה נכונה, מיה בן אפריים, ילדים • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

צבעוניים, טעימים ובריאים

פירות וירקות הם צבעוניים, טעימים, יפים, מתקתקים, חמצמצים, מוכנים ונוחים לאכילה והישגם בארץ קל ולא דורש התעסקות או הוצאה כלכלית. אבל למה חשוב כל כך שילדנו ואנחנו נאכל אותם? למה חשוב שנבחר אותם בקפידה ולא נזלזל בערכם?

מאת : מיה בן אפריים, תזונאית ודיאטנית קלינית

 

 קצת בריאות

ארגון הבריאות העולמי (WHO) מוסר כי הגברת הצריכה של ירקות ופירות יכולה לסייע במניעת מחלות כרוניות. אלו, ביניהן מחלות- לב וכלי-דם, סוכרת מסוג2, סרטן השד, סרטן המעי-הגס, אוסטיאופורוזיס ועודף משקל,  גורמות ליותר מ-חמישים אחוז ממקרי המוות בעולם.

 

בירקות ובפירות נמצאים נוגדי חמצון (אנטי-אוקסידנטים). אנטיאוקסידנטים ורכיבים נוספים הנמצאים בפירות וירקות, נחוצים לפעילות תקינה של הגוף, למניעת מחלות שונות ולקידום הבריאות. כמו כן הם מספקים סיבים תזונתיים המאפשרים פעולת מעיים תקינה. החמצן, יסוד החיוני לחיים, מעודד את היצירה של חומרים מזיקים המכונים רדיקלים חופשיים הנוטים להרוס תאים ולעודד הזדקנות ומחלות. נוגדי החמצון מנטרלים את הרדיקלים החופשיים ובכך מסייעים בהקטנת הסיכון למחלות.

 

מאז הכנס הדו שנתי החמישי בברלין, בינואר 2002, בו הוכח כי הצריכה של פירות וירקות נמוכה במרבית המדינות בעולם, וכי יש קשר ישיר בין צריכה נמוכה של פירות וירקות עם בריאותם של מיליוני בני אדם במדינות המתועשות והמתפתחות, החל פרויקט "חמישה ליום" במגזר הפרטי, שמטרתו קידום היוזמה להגברת צריכת ירקות ופירות, הפחתה בעומס העולמי הגובר של מחלות כרוניות, לשיפור ההתנהגות התזונתית בכלל והעמידות בפני מחלות מדבקות.

 

כיום, רשויות הבריאות הבריטיות מספקות פירות וירקות בהפסקות , בחדרי האוכל ובכיתות בית הספר והגנים. הרשויות האמריקאיות יצאו בהמלצה לאכול ירקות ופירות במגוון צבעים, והוציאו מדריך לאוכלוסיה. פה אחד, יש הסכמה כי אכילה של ירקות ופירות תגדיל את הסיכוי ליהנות מבריאות טובה, אנרגיה, הגנה והפחתת הסיכון למחלות סרטן ולב.

 

ירקות: קבוצה זו היא בעייתית בקרב ילדים, כי לרוב ילדים לא אוהבים את טעמם. אך עם זאת, ישנם ילדים שנהנים מאכילת בטטה, גזר, תירס, ברוקולי, עגבנייה, מלפפון, אפונה או אבוקדו וכדאי למצוא ביניהם את האהובים במיוחד על הילד. כמו כן ניתן להוסיפם בתבשילים, במרקים, בכריך או בעידון להוסיפם בצורות שונות כגון קציצות ירק, דג או פשטידות.

ויטמנים שכיף לאכול

פירות: הרבה פירות מכילים סיבים תזונתיים  ועוזרים בעיכול יעיל ותחושת שובע בנוסף לכך שהם מקור מצויין לויטמינים, מינרלים וסוכרים זמינים. טעמם המתוק אהוד על ילדים ולכן לא קשה לשכנע אותם באכילתם. מומלץ לפרוס לילדים פירות כארוחת ביניים וכחטיף. ניתן גם לעשות גלידות מפירות, עוגות ופאים מפירות, להוסיפם לתבשילים או להגישם כמיצים. טיפ נוסף לדרך יעילה לחשוף  את  ילדיכם למגוון הפירות והירקות הינה שיתופם בהכנת המאכלים. במהלך ההכנה ילדכם יטעם וינסה ואף יהיה מאושר וגאה מה תוצרת שכל המשפחה תאכל.

 

מומלץ לאכול 6 מנות ירק ביום (מנה= 1/2 כוס ירק). יש לזכור כי דרך הבישול גם כן חשובה.. כדאי להשתמש בירקות טריים ככל האפשר, לשמור על ירקות בקירור, בישול ארוך וחמום חוזר הורסים את טעם הירקות וצורתם. הויטמיניםB ו-C עוברים בקלות למי הבישול כך שכדאי להשתמש במינימום מים לבישול. מוטב לבשל ירקות בשלמותם או פיסות גדולות ובכמות מים מעטה, בישול ירקות בסיר לחץ יפחית את זמן הבישול, וכפי שכבר הסכמנו, יש לערבב כמה שיותר צבעים של ירקות.

ואם הם לא צורכים מספיק, שימוש יומיומי במולטיויטמין המכיל את כל סוגי הויטמינים והמינרלים החיוניים במינונים המומלצים הינו הפתרון הפשוט והנוח להשלמת ויטמינים ומינרלים חיוניים בכלל, ולמערכת החיסון בפרט.

בתיאבון.

 

תגובות ושאלות למיה במייל :

[email protected]

 

הכתבה נוצרה בתאריך : 04/05/2006
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו