-מה גורם למוות בעריסה- גילאים מות בעריסה-אחד הנושאים המטרידים הורים צעירים וותיקים כאחד הוא נושא מוות בעריסה. ההורים מתעניינים באיזה תנוחה להשכיב את הילד, היכן, עד מתי, מה בנוגע לבייבי סנס ועוד • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

על מוות בעריסה

על מוות בעריסה

אחד הנושאים המטרידים הורים צעירים וותיקים כאחד הוא נושא מוות בעריסה. ההורים מתעניינים באיזה תנוחה להשכיב את הילד, היכן, עד מתי, מה בנוגע לבייבי סנס ועוד.

מאת: ד"ר הדר ירדני, באדיבות קופת חולים לאומית.

 

תמונת אילוסטרציה

 

זהו ללא ספק אחד הנושאים היותר נחקרים, נבדקים, ונכתבים ברפואת ילדים. העיתונות הפופולארית מביאה לעתים תכופות כתבות בנושא. הכתבות תורמות לידע של ההורים, אך לעתים גם מעלות את החרדה ואף את הבלבול. גם העיתונות המקצועית מפרסמת לעתים תכופות כתבות, מחקרים ועבודות בנושא. בשבוע שעבר התפרסם בעיתון רפואי מאמר המתאר כי חוסר באנזים סרוטונין ובאנזים המפעיל אותו הם הגורמים לתעלומה. במשך 4 שנים ניתחו המדענים 41 מוחות של תינוקות שנפטרו ממה שנקרא מות עריסה והשוו לממצאים במוחות של תינוקות שנפטרו מסיבות ידועות. ב - 35 מתוך קבוצת המחקר אכן נמצא חסר של כ -  25% בכמות האנזימים. קרוב לוודאי שמדובר בעוד גורם אותו ניתן להוסיף לסיבת הגורמים שכבר נחקרו ונמצאו קשורים למות עריסה.

 

העובדה שאין לנו עדיין תשובה חד משמעית לתת להורים בנוגע למה ניתן לעשות, ואיך נוכל לנבא את הצפוי לתינוק, ויתרה מזו, באם נפטר תינוק במשפחה ממוות עריסה, מה ניתן לעשות על מנת למנוע הישנות של המקרה, מביאה רבים לנסות ולפצח את החידה. מה גורם למוות בעריסה ?

מה פירוש מוות בעריסה ?
מוות בעריסה, הוא מוות שנגרם לתינוק שאין דבר בהיסטוריה הרפואית שלו שיכול להצביע על הסיבה או הגורם לכך. כלומר, מדובר בתינוק שעבר הריון תקין, לידה תקינה, גדל והתפתח כראוי, לא היה חולה בזמן האירוע, לא סבל ממחלות כרוניות ולא נטל תרופות באופן קבוע.  בנוסף, לסיפור המקרה, בדיקת התינוק ונתיחה שלאחר המוות לא הביאו לגילוי הסיבה.

 מתי שכיחה התופעה ?
תסמונת מוות בעריסה שכיחה מגיל חודש עד גיל שנה, כששיא השכיחות בין החודש השני ועד הרביעי לחיים (ועד השישי).

 

מי הם התינוקות שחשופים יותר למוות בעריסה ?

כפי שציינתי, עד היום לא נמצא גורם אחד יחידי המוביל למות עריסה. קרוב לוודאי שמדובר בחיבור של מספר גורמים יחד.
עקב ריבוי המחקרים בנושא, יש בידינו מידע על מספר גורמים העשויים להעלות את הסיכון למות עריסה. חשוב להבין שלא מדובר בכל התינוקות, אבל חשוב לדעת מה ניתן וכדאי לעשות על מנת להפחית את הסיכון.

ידוע שמות עריסה שכיח יותר בבנים.


שנת לילה. רוב המקרים של מות עריסה התרחשו בלילה, למרות שישנם מקרים שהתרחשו בזמן שנת יום.

עונת החורף בארצות רבות, כמו גם בישראל, עולה השכיחות למות עריסה בחודשי החורף. בישראל קיימת עלייה בשכיחות בחודשים ינואר עד מרץ.
שכיבה על הבטן. שנים רבות חונכנו והודרכנו להשכיב תינוקות לישון על הבטן. אמרו לנו שזה על מנת שלא יחנקו בלילה, במידה והם פולטים. מחקרים רבים, מארצות שונות, הראו שיותר מקרי מוות בעריסה התרחשו בתינוקות שישנו על הבטן. בשנת 1992 יצא משרד הבריאות בהנחיה להשכיב תינוקות לישון, עד גיל חצי שנה על הגב או הצד. מחקרים נוספים הראו כי במקומות בהם עברו להשכבה על הגב או הצד, ירד שיעור מקרי המוות בעריסה, לעומת אותם מקומות בהם עדיין מושכבים ילדים לישון על הבטן. בשנת 2000 יצאה הנחייה חדשה המבטלת את ההשכבה על הצד. הסיבה לכך, רוב התינוקות שהושכבו לישון על הצד, שינו תנוחתם בלילה, לרוב, לשכיבה על הבטן.
מובן, שבזמן ערות, חשוב ורצוי להשכיב את הילד על הבטן. הורים רבים מפחדים לעשות זאת, ובכך גורמים לעיכוב בהתפתחותו של התינוק. חשוב לזכור, שהשכבה על הבטן בזמן ערות חשובה להתפתחות התקינה.

 

עישון אימהי בזמן ההיריון ולאחר הלידה. אין זה המקום להרחיב את הדיבור בנושא עישון בכלל, ובהריון ואחרי הלידה בפרט. מחקרים רבים מצביעים על הקשר בין עישון אימהי ומחלות דרכי נשימה בילדים וגם מות עריסה. עבודות רבות הראו שהנזק הנגרם לתינוק אינו מופחת כשהאם "מעשנת בחוץ" או לא "ליד הילד". עישון של האב, או אדם אחר המבקר, למשל סבא/תא גם הוא פוגע, אך במידה פחותה מזו של האם (לנושא העישון מתווסף גם נושא האלכוהול ושימוש בסמים).


 עבודות שונות מראות קשר בין הנקה וירידת הסיכון למות עריסה. כמובן, ראוי לציין, שחלב אם הוא הכלכלה הטובה ביותר לתינוק ויש להעדיף אותו על כל כלכלה אחרת  בתקופת הינקות.

חימום יתר. הורים רבים נוטים לחמם את חדר הילדים ואף את הבית כולו, כשמגיע תינוק חדש הביתה. לעתים הם אינם מאווררים את הבית כראוי מחשש שהילד יתקרר. מחקרים רבים הראו כי חמום יתר, וטמפרטורה סביבתית גבוהה, מובילים לשינוי בדפוסי הנשימה בתינוקות, האטה בנשימה ואף הפסקות נשימה ומוות. יש לשמור על טמפרטורה של
22-23 מעלות בחדרו של התינוק.


 בעיה נוספת היא הלבשת יתר. הורים רבים מלבישים את ילדיהם בבגדים רבים, וחמים, למרות שהבית מחומם, והם עצמם לובשים בגדים קלים. לבוש יתר מפריע לתינוק להתנועע, לשנות תנוחה ולהיפטר מחום בזמן השינה. מקרים רבים של מות עריסה נגרמו בבתים מחוממים יתר על המידה, בתינוקות שהיו לבושים יתר על המידה.

 שינה משותפת עם ההורים. כבר ממשפט שלמה ניתן ללמוד כי התינוק מת משינה משותפת עם אמו. הורים המפחדים כי יקרה לילדם משהו רע בלילה, כאלו החושבים ששינה ביחד עם ההורים נכונה ועדיפה לילד בגיל הינקות, או אמהות עייפות המעדיפות להיניק את התינוק במיטה ללא צורך לקום, ישנים עם התינוק. עבודות הראו ששינה עם התינוק מסוכנת ואף עשויה להוביל למות עריסה. משרד הבריאות הבריטי הוציא לאחרונה הנחייה ברורה בנושא איסור שינה עם תינוקות.
באם אתם מעוניינים להשאיר את התינוק בששת החודשים הראשונים לחייו בחדרכם, עדיף שתשכיבו את התינוק לישון  במיטה, בלול או בערסל משלו.


 מה זה בייבי סנס, האם מונע מוות בעריסה, עד מתי להשתמש ?

 הורים רבים רוכשים את מכשיר הבייבי סנס כחלק מהרכישות שלפני או אחרי הלידה. לא תמיד ברור להם למה הוא משמש, מה היתרונות מה החסרונות ועד מתי יש להפעילו. מכשיר הבייבי סנס פותח בישראל ונמכר בחנויות ובבתי המרקחת. המכשיר מנטר ברציפות, את תנועות נשימה של התינוק, ומפעיל אזעקה בזמן דום נשימה (מרכזי) בשינה. עד היום אין כל מידע רפואי מבוסס ומבוקר על יעילותו של המכשיר, יכולתו למנוע מוות בעריסה, ותופעות הלוואי שלו. הורים שתינוקם מנוטר על ידי בייבי סנס לא עברו הדרכה באבחון של אזעקת אמת לעומת אזעקת שווא, וגם לא בהחייאת תינוקות. נובע מכן, הגעה מיותרת למיון, עם תינוק בריא, שלעתים עובר בדיקות, ואשפוזים מיותרים. גרוע מזה – בזמן אמת, חוסר יכולת של ההורה לבצע פעולות החייאה פשוטות על מנת להציל את התינוק.

 

לעתים קיים מצב בו התינוק אינו נושם, אך מבצע תנועות נשימה. במקרה כזה, לא יזעיק מכשיר הבייבי סנס את ההורים.
אין תשובה ברורה עד מתי יש להשתמש במכשיר, עדיף להתאים את השימוש בו לחודשים בהם קיים חשש למוות בעריסה.
קשה לחוות דעה כשהורים שואלים באם לרכוש אותו או לא. חשוב לציין שאיגוד רופאי הילדים ומשרד הבריאות אינם ממליצים אך גם אינם מבטלים או מונעים שימוש במכשיר.

 ולסיכום שתי עצות :
1, פנו לטיפת חלב, או מד"א באזור מגוריכם ועברו קורס בהחייאת ילדים ותינוקות, בין אם אתם 
    משתמשים במכשיר או לא. 
    בזמן "אזעקת אמת", יוכל אחד מכם לטפל בתינוק, בעוד השני, מזעיק עזרה מקצועית.
2,ישנם הורים, ובייחוד אמהות, המפתחים חרדה גדולה מנושא מוות בעריסה. הורים אלו אינם ישנים 
   בלילה, אינם אוכלים, מתעוררים מספר רב של פעמים בלילה ורצים למיטת התינוק. כל לילה   
   הופך לסיוט עבורם. באם אתם/ן חשים כך, אנא פנו לעזרה מקצועית. אינכם יחידים, התופעה 
   מוכרת וניתנת לטיפול.

 

שינה נעימה לכולנו ד"ר הדר ירדני, מומחית ברפואת ילדים רופאה מחוזית קופת חולים לאומית.

לאתר לאומית

קופת חולים לאומית

הכתבה נוצרה בתאריך : 06/04/2010
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו