לגדול | אטרקציות לילדים | פעילויות לילדים | מקומות בילוי לילדים | טיולים בשבת | אירועים לילדים • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

אל תאשימו את הסוכר

ניתוח עדכני של מחקרים קודמים קובע: צריכת סוכר אינה גורמת להתנהגות היפראקטיבית בקרב ילדים

מאת: מיכל גילאון מתוך אתר הכללית

 

 

 

סוכר לא גורם להופעתן של  הפרעות קשב וריכוז או התנהגות היפראקטיבית. כך טועו פרופ' דייויד בנטון מאוניברסיטת סוונסי במאמר שבו ביצע ניתוח־על (מטה־אנליזה) למחקרים קודמים בנושא. היפראקטיביות והפרעת קשב וריכוז, שתיהן ביחד וכל אחת לחוד, נפוצות בקרב ילדים בגיל בית הספר.
 

מה הקשר בין היפראקטיביות לתזונה?
הקשר בין התזונה לבין התופעות הללו עלה לכותרות במיוחד לאחר פרסום מחקר סאוטההפטון, שמצא קשר בין צריכת צבעי מאכל מסויימים והחומר המשמר סודיום בנזואט לבין התנהגות היפראקטיבית. צבעים וחומרים משמרים אלה מצויים גם בחלק מהמיצים ומהמשקאות המוגזים, שילדים אוהבים. עובדה זו, יחד עם כמות הסוכר המשמעותית שהם מכילים, גורמת להורים רבים להאשים את המשקאות הממותקים בבעיות ההתנהגות של ילדיהם.

במחקר שנערך בקרב כ־5,500 מתבגרים בנורבגיה,נמצא קשר חיובי בין צריכת משקאות קלים לבין בעיות התנהגות בקרב מתבגרים. המחקר, שפורסם ב- 2006, אמנם הראה כי קיים קשר כלשהו בין שתי התופעות אך לא הוכיח קשר סיבתי.

מה הקשר בין סוכר להיפראקטיביות?
החשד  שסוכר גורם להיפראקטיביות כנראה מבוסס על כך שסוכר, כמו גם פחמימות אחרות, הוא מקור לאנרגיה. במאמרו, מציין ד"ר בנטון את המנגנונים האפשריים לקשר בין צריכת סוכר ובעיות התנהגות:

אי סבילות לסוכר: יש עשרות מזונות שהוכיחו כי הם גורמים לתגובות לוואי, אולם התגובה לסוכרוז הרבה פחות שכיחה מהם.
 

היפוגליקמיה: לילדים בעלי נטייה לרמות סוכר נמוכות (אם כי לא ברמות קליניות שנחשבות היפוגליקמיה), יש נטייה גם לאלימות ועצבנות. אולם סוכרוז הוא לא הגורם העיקרי לתנודות ברמות הסוכר בדם.

 

נבואה שמגשימה את עצמה: ד"הורים אמרו שהילדים שלהם מוטרדים, עצבניים וחסרי מנוחה כשעה לאחר לאחר שאכלו מזונות עם סוכר. ההורים רואים את מה שהם מצפים לראות ולא את מה שבאמת קורה. את העובדה הזאת הדגימו בניסוי שנערך במסגרת תוכנית טלוויזיה של ה־BBC.

על אף שסוכר לא תורם להפרעות התנהגות בילדים, תעשיית המזון נמצאת בעיצומו של מהלך לשינוי משמעותי במוצרים, על מנת להפחית את הכמויות של רכיבי התזונה שיכולה להיות להם השפעה מזיקה על הבריאות, כמו סוכר, מלח, שומנים לא בריאים וצבעי מאכל.

ההורים לא צריכים לחכות לחברות המזון ואפשר להציע לילדים כמה שיותר מזון טבעי וכמה שפחות מזון מעובד. דגנים, ירקות, פירות, מוצרי חלב, קטניות, בשרים רזים ושמנים מהצומח הם נגישים וקל להכין מהם מאכלים שגם ילדים אוהבים.

 

 

לערוץ המשפחה של כללית 

 

הכתבה נוצרה בתאריך : 26/07/2008
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו