אנגלית בגיל הרך, לימוד אנגלית לילדים, אנגלית לפעוטות • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

אנגלית בגיל הרך

מאת: מירי ישמעאל ששון


השפה האנגלית מקיפה אותנו ואת ילדינו מכל עבר: היא נמצאת בסדרות הטלוויזיה האהובות, במחשב, באייפון ואפילו במשחקים שהילדים משחקים. ילדים שביקרו בחו"ל עם הוריהם בחופשים הרבים האחרונים, יכלו להתרשם בעצמם עד כמה חשובה השפה ושלא ניתן להסתדר מעבר לים ללא ידיעת האנגלית.


אנגלית לילדים בגיל הרך. צילום: ירון שמאי
צילום: ירון שמאי

מעבר לנוחות בעת הטיולים לחו"ל ובממשקים הרבים עם הטכנולוגיה הסובבת אותנו, רכישת שפה נוספת לשפת האם (ובארצנו הכוונה בייחוד לאנגלית), היא נכס אמיתי לילדים:

שפה נוספת מקנה לילדים יכולות קוגניטיביות, יצירתיות וגמישות מחשבתית טובות יותר מילדים חד-לשוניים. היא מעניקה גמישות למידה של דקדוק נוסף או צלילים חדשים שלא השתמשו בהם בשפת האם, חשיבה לשונית שמסייעת להם בהבנה כי ניתן לבטא רעיון אחד בכמה דרכים, ויכולת אינטלקטואלית המתפתחת כשהם עוברים משפה לשפה.
בנוסף, כשהילד לומד כי לחפץ מסוים שמות שונים בשפות שונות - הוא מבין כי שם החפץ רק מסמל אותו ואינו החפץ עצמו, וזוכה כך ליתרון קוגניטיבי.
ולבסוף, היכולת להבין את האחר ולהכיר אנשים מתרבויות שונות, מקנה לילד יתרון חברתי ברור.


קל לרכוש שפה בגיל צעיר

לא סתם טוענים כי הגילאים הצעירים הם האופטימליים במיוחד בלימוד שפה נוספת: מחקרים מצאו כי חלון ההזדמנויות הטוב ביותר לרכישת שפה נוספת נע בין הגילאים 4-8. אלו הגילאים בהם הילד חסר כל מחסומים קוגניטיביים המונעים ממנו שימוש בשפה.
אלו הן גם השנים הקריטיות לרכישת הכישורים החשובים המהווים תשתית לכל מערך השפה, שאינם יכולים להיווצר בזמן מאוחר יותר.


אמנם רכישת שתי שפות בו זמנית גורמת לאיחור ברכישה של כל אחת מהשפות עד לגיל שש או שבע. אצל ילדים אלה, סך כל המילים והמושגים אינו נופל מזה של ילדים חד-לשוניים, ואולי אף עולה עליהם, אך אוצר המילים בכל אחת מהשפות קטן מעט מזה של ילדים חד-לשוניים.
רצוי להדגיש כי כדי שילדים ילמדו שפה שנייה, צריך לבסס אצלם קודם שפה ראשונה, שפת אם, המהווה בסיס לשפות הנוספות. ככל שתהיה עשירה יותר - כך יוכל הילד להעביר את המיומנויות לשפה השנייה.


שפות הן שונות במבנה, בתחביר ובמשמעויות. ידיעה של שפה אחת אינה מבטיחה ידיעה של שפה אחרת. עם זאת, על ילדים המתקשים ברכישת שפה ראשונה, אין להעמיס רכישת שפה נוספת, וחשוב לאבחן ילד זה תוך בירור שלבי התפתחותו.
 

לימוד חווייתי

לימוד השפה צריך להתבצע בהנאה. כדי שהוא יהיה יעיל ממש, כדאי להקיף את הילדים כבר בגיל צעיר באותיות אנגלית, צעצועים דוברי אנגלית, שירים ותכניות טלוויזיה. כאשר הילדים לומדים את שיר האלף-בית בעברית, אין סיבה לא ללמד אותם גם את השיר הדומה בשפה האנגלית.


זיהוי אותיות עברית ואנגלית אפשר ללמד בסביבות גיל 4 או 5. הדבקת מדבקות וכרזות עם מילים באנגלית, תהיה אמצעי למידה נהדר בעבור ילדים מעל גיל 6 שכבר נמצאים בתהליך לימוד קריאה בבית הספר.


סדרות טלוויזיה לילדים הן אמצעי נהדר להפוך לימוד אנגלית עבורם לחוויה נעימה ורצויה. לא לחינם הפכו דורה ודייגו ללהיט בקרב הפעוטות.


חשוב מאוד לעודד את הילדים לדבר באנגלית, ואם תצליחו להפוך את הדיבור באנגלית לפעילות שגרתית, הילד יצליח לצבור ביטחון ולא יחשוש לדבר אנגלית בציבור.
כאשר מטיילים בחו"ל כדאי לעודד את הילדים לקרוא את התפריטים במסעדות ולשוחח עם בני המקום.


יש להקפיד גם על קריאת ספרים באנגלית, המעשירה את אוצר המילים ומפתחת את הדמיון. כבר בגיל צעיר כדאי לשלב בין הספרים שקוראים לפני השינה, גם ספרים לילדים או פעוטות בשפה האנגלית.
בגיל מבוגר יותר אפשר לעודד את הילדים לקרוא את אותם ספרים אהובים ומוכרים דווקא בשפה האנגלית. בחנויות הספרים בישראל אפשר למצוא ספרים נהדרים לילדים בשפה האנגלית, וילדים המנויים לספרייה העירונית יוכלו למצוא גם שם ספרונים באנגלית.


מנכ"ל ברליץ
 

* מירי ישמעאל ששון היא מנכ"ל ברליץ ישראל


חוגים לילדים


לערוץ חוגים לילדים בלגדול



 

הכתבה נוצרה בתאריך : 05/10/2013
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו