טיפים להורים להתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז, ליאת שדה - לגדול • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

הפרעות קשב וריכוז – טיפים להורים

מאת: ליאת שדה, "בראש חושב"

דרכי ההתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים הן רבות ומגוונות. להלן מספר טיפים קלים ליישום במטרה לשפר את יכולת הקשב והריכוז אצל ילדכם ולהוביל אותו להצלחה

 

ליאת שדה בראש חושב הפרעות קשב וריכוז

שיעורי בית:

עבור ילדים עם בעיות קשב וריכוז "שיעורי בית" הוא ביטוי כמעט בלתי נסבל. על מנת שהילד יצליח להתמיד ללא תחושת תסכול, עזרו לו בהכנת שיעורי הבית בדרך קצת שונה.
לדוגמא: הפכו את הכנת שיעורי הבית לסיפור, והגדירו עבור הילד מטרה שלשמה הוא מכין אותם - כאשר המטרה היא לא השיעורים עצמם. המטרה צריכה להיות כל דבר שהילד רוצה ומתחבר מעולמו הפנימי כמתנה להצלחה.


טבלת הצלחות

כלי שימושי ביותר שהופך את ההצלחה עבור הילד למוחשית ומתגמלת. טבלת הצלחות מתאימה לכל פעולה או קושי שהילד נתקל בו. פשוט מכינים טבלה, מצמידים למקרר - ובכל פעם שהילד מצליח במשימה שהוטלה עליו, הוא מקבל מדבקת חייכן. כשמסיימים את הטבלה - הילד מתוגמל במתנה שרצה.


התניות חיוביות

אל תשתמשו במונחים שליליים, באיומים ועונשים שאינם יעילים על ילדים עם בעיות קשב בריכוז (הורים רבים נופלים בקלות למקום הזה). לדוגמא: "אם לא תעשה... אז לא תקבל". במקום זאת השתמשו בהתניות חיוביות שידברו ללבו של הילד, כדי להסב את תשומת לבו ולעורר בו עניין.


הפחתת גירויי

מומלץ עד כמה שניתן בזמן הכנת שיעורים או כל למידה שהיא, להיחשף לכמה שפחות גירויים בחלל שיסיחו את תשומת הלב של הילד (תמונות צבעוניות, משחקים, חפצים שלא קשורים ללמידה וכו').


נתינת מקום לדמיון

כאשר יושבים עם הילד רצוי לתת מקום לדמיון וליצירתיות שנמצאים בו, וע"י כך לאפשר לו לחשוב בצורה קלה יותר, שתדבר אליו.


משחקי חשיבה

שחקו עם הילד משחקי חשיבה. מומלץ שתלמדו בעצמכם את המשחק לפני כן ולא בנוכחות הילד (כדי לא לייגע אותו). עם ילדים בגילאי 8 ומעלה ניתן ללמוד את המשחק יחדיו.


לשמור על עניין

תוך כדי משחק ובזמן הלימוד, אל תעמיסו ותכבידו תוכן על הילד, כדי שלא יאבד עניין. חשבו על סיפור רקע מעניין שקשור למשחק (לעיתים כתוב בהוראות המשחק, או שתמצאו באינטרנט פרטים מעניינים על המצאתו). על הסיפור להיות קצר ורצוי שיהיה קשור לעולם התוכן של הילד, למשל: בגן הילדים של גננת מסוימת אהבו מאוד לשחק ב...


התרכזו בילד

כאשר אתם משחקים עם הילד, עשו זאתו בהתלהבות ובריכוז מלא. אל תחשבו תוך כדי על מטלות אחרות שלכם. היו כל כולכם עם הילד והמשחק.


נצלו זמן נסיעה

הזמן ברכב הוא זמן מצוין ללמידה. למשל: למידה על הטבע, על דברים שרואים בדרך, על זהירות בדרכים, לספור פריטים דומים/שונים, ללמוד שירים, משוררים ומלחינים דרך דיסקים, אומדן מרחקים וזמן ועוד.


נצלו אירוח בבית אחר

כאשר אתם מוזמנים עם הילדים לבית של חברים או משפחה, הציעו לילד לשחק במשחק מיוחד: בכל זמן הביקור, מלבד לשחק וליהנות, עליו לשים לב לפריטים בבית, ולזכור מה ראה והיכן. למחרת, אתם תשאלו אותו שאלות הקשורות לפריטים שהיו בבית בו התארחתם.
לדוגמא: באיזה צבע הקיר במטבח? מה לבשה בעלת הבית? האם הוגשו אגסים לקינוח? וכן הלאה.
ניתן לשחק גם הפוך, שהילד ישאל אתכם ועליכם לזכור את הפריטים בבית המארחים.


לסיכום

השתמשו בכלים הללו בהתמדה ובהתאמה לעולמו של הילד, וכך לילד יהיו הרגלים חדשים שיקלו עליו וייצרו עבורו מוטיבציה להצלחה.


* ליאת שדה היא אלופת ישראל בשחמט ומייסדת מרכז 'בראש חושב', המרכז הישראלי לפיתוח החשיבה

 

רכיבה טיפולית לילדים היא דרך מצוינת לטפל בהפרעות קשב וריכוז וחוות טוקסנה שברמת השרון מתמחה בטיפולים. 
 
בהלת המבדקים לילדים
 
הכתבה נוצרה בתאריך : 04/02/2014
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו