להתגרש בלי לגרום נזק לילדים, גירושים עם ילדים, התמודדות ילד עם גירושין • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

להתגרש בלי לגרום נזק לילדים

מאת: ד"ר זיוה שגיא


לצערנו במציאות של ימינו, כשליש מחיי הנישואין בישראל מסתיימים בגירושין. במקרים רבים מעורבים בתהליך ילדי הזוג, המושפעים באופן דרמטי מגירושי הוריהם. אז איך אפשר להתגרש מבלי לגרום נזק בלתי הפיך לילדים?


גירושין. צילום: ISTOCKצילום: istock

לרוב, ילדים חווים משבר שנמשך כחצי שנה עד שנה במהלך גירושי הוריהם.
המשבר מתחלק בדרך כלל לחמישה שלבים, שהם שלבי "אבל" לכל דבר ועניין: הכחשה, אשמה, כעס, ייאוש והשלמה. הילדים נוטים להאשים את עצמם בהתפרקות המשפחה, ומפנטזים כי הוריהם יחזרו זה לזרועות זו.
החשש הנפוץ ביותר בקרב הילדים שחווים גירושין, הוא שאחד ההורים ינטוש אותם. חשוב לדעת כי בהיעדר תמיכה מתאימה מהוריהם ומסביבתם - המשבר עלול להתארך, ואף לפגוע בילדים בצורה בלתי הפיכה.


השפעת הגירושין שונה בין בנים לבנות. הקשיים שחווים הבנים מתבטאים לרוב בבעיות התנהגות, מרדנות, אימפולסיביות, מריבות ומכות, חוסר תפקוד בביה"ס, צעקות על ההורים וכדומה.
לעומתם, בנות מביעות את הקושי דרך עצבות ודיכאון בצורה בולטת יותר לעין. בנות נוטות להיעזר בצוות החינוכי ובסביבתן התומכת, ונמנעות מעימותים וחיכוכים.
הבנות מושפעות בעיקר ממצבה ומתפקודה של האם ופחות ממצבו של האב - אם כי היעדרותו עלולה לגרום לירידה בדימוי העצמי של הילדה עם הזמן.

 

להלן מספר כלים חיוניים להתמודדות הילדים:

 

ביטוי עצמי
תנו לילד הזדמנות לבטא את עצמו, גם אם מדובר בכעס ועצב. אל תבטלו את תחושותיו. דברו עם הילד ועודדו אותו לבטא את עצמו, גם במילים ולא רק במעשים. שאלו אותו כיצד הוא מרגיש, ונסו לעזור לו אם אינו מצליח למצוא את המילים בעצמו.


לא להאשים את השני
נסו להשתחרר מהצורך להאשים את בן/בת זוגכם בכל הסבל שאתם עוברים. ככל שתעשו זאת מהר יותר - תוכלו להתפנות לצרכים של ילדכם ולעזור לו. העניקו לילד את התחושה שאתם תמיד שם בשבילו, וגם הביעו את זה במילים.


בלי מאבקים ליד הילד
אל תנהלו את המאבקים עם בן/בת הזוג על גבם של הילדים! הורים רבים פוגעים בילדים ובאמצעותם הם רוצים לפגוע בבן הזוג. הימנעו מלעשות זאת. זכרו כי בעוד אתם תמשיכו הלאה לאחר הגירושים, עם חלוף הזמן - אצל הילדים עלול להתפתח נזק בלתי הפיך. ועוד משהו שרבים עושים בטעות: אל תעבירו מסרים אחד אל השני דרך הילדים!


בלי תקוות שווא
אל תשאירו את הילד ב"חשיכה" לגבי מה שקורה. עדכנו אותו בפרטי הגירושין (בהתאם לגילו ויכולת הבנתו), אך אל תיכנסו לפרטים ספציפיים מדי. נסו להעביר לילד מסר ברור כי ההחלטה שלכם סופית, ואל תטעו בו תקוות שווא שיש סיכוי שתחזרו (אפילו אם נראה לכם שהתקווה תשמח אותו).


לשמור על שגרה
חשוב מאוד לשמור על שגרת היומיום של הילד. מסגרת תעזור לו לחזור לשגרה מהר יותר. הכניסו ללוח הזמנים שלו פגישות קבועות עם ההורה שהילד לא במשמורת שלו. נסו, עד כמה שאפשר, לדאוג שהפגישות יתקיימו כמצופה, כדי שהילד לא יתאכזב.


להבין רגרסיה
השלימו עם רגרסיה התפתחותית. אם מדובר בילדים קטנים (פעוטות וגיל גן), המשבר שלהם יכול לבוא לידי ביטוי ברגרסיה התפתחותית (כדוגמת הרטבת לילה) ובעיות התנהגותיות. חשוב מאוד לא לכעוס עליהם ולגלות מידה ניכרת של סבלנות ואיפוק.


סיוע מקצועי
בקשו עזרה. אם אתם רואים שהילד מתקשה להסתגל, אל תהססו לבקש עזרה. במידת הצורך, שלחו אותו לטיפול או אימון אישי. השאירו את צוות ביה"ס בתמונה (מורים, יועצים, מנהלים), כדי שיבינו מהיכן נובעות הבעיות ויסייעו ככל יכולתם.


שיחה יומית
ערכו עם הילד שיחה מדי ערב, ובה בקשו ממנו עדויות לכך ששני ההורים אוהבים אותו. עדויות קטנות הנתפסות כמובן מאליו: התה של הבוקר, סיפור לפני השינה וכדומה. כל פעולה כזו שההורה עושה עבור הילד - משמעה בחירה של ההורה, שבאה ממקום של דאגה ואהבה. ככל שילד יצליח לצרוב תמונות כאלה בזיכרון, הן תהוונה חלופה לתמונות הגירושין, ותעלנה את הדימוי העצמי שלו.

 


ד"ר זיוה שגיא
ד"ר זיוה שגיא מנכ"ל "מרכז אלה - אימון להצלחה בשיטת ד"ר שגיא", היא דוקטור לפסיכולוגיה, מאמנת אישית ומטפלת בילדים, מתבגרים ובוגרים עם הפרעת קשב וריכוז; מנחת סדנאות להורים, לילדים ולמתבגרים עם הפרעות קשב וריכוז.


להתבונן בעולם מנקודת מבטו של הילד

איך לגרום לילד להתמיד בחוג

 

הכתבה נוצרה בתאריך : 18/02/2014
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו