סכנות לילדים בסלולרי וברשת, איך לשמור על ילדים ברשת - לגדול • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

סכנות לילדים בסמארטפון ופתרונות להורים

אז לתת או לא לתת לילד/ה סמארטפון?... כמעט כל ההורים עומדים בשלב כלשהו בפני הדילמה...

"לכל הכיתה כבר יש", ואתם לא רוצים שהילד שלכם יישאר מאחור, ומשנה לשנה הגיל שילדים מקבלים את הנייד הראשון שלהם יורד.

 

סכנות לילדים בסלולרי ואיך מתמודדים - אתר לגדול
צילום: canva

 

מכבש הלחצים של הילדים לרכישת הסמארטפון הראשון מתחיל היום כבר בכיתה ב' או ג'. כשמגיעים לכיתה ד' כבר קשה למצוא ילד בלי סלולרי (תלוי באיזור המגורים). עם הגיל גם עולה רמת היוקרה של המכשיר - גם אם לא ברור למה ילד בן 9 זקוק לאייפון או גלקסי הכי יוקרתי שיש בשוק...


לטלפון הסלולרי יתרונות רבים עבור הילדים, ויש להודות כי הצורך במכשיר לילד הוא גם שלנו ההורים - שרוצים שהילד יהיה זמין בכל עת, שנדע איפה הוא ונחוש ביטחון.
הילדים כמובן נהנים גם הם מכלי שמאפשר להם להיות בקשר תמיד עם בני המשפחה ועם חבריהם, ובנוסף הנייד הוא גם מקור אינפורמציה, וגם כלי למשחק והנאה.
אבל חשוב לזכור שלצד היתרונות הרבים – לטלפון הסלולרי ישנן גם סכנות לא מעטות, בעיקר אם משתמשים בו בצורה לא נכונה ולא אחראית.

 

 

באתר האינטרנט של משרד החינוך נכתב בנושא כי "שימוש במסכים לרכישת מידע ולהרחבת אופקים הוא שימוש ראוי ומעצים, שמפתח סקרנות ומרחיב ידע. לעומת זאת, שימוש לא-ראוי עלול להביא לבדידות, לניכור ולהסתגרות חברתית, לקשיים בתקשורת בין-אישית, לקשיים בדחיית סיפוקים, לתפיסת מציאות מעוותת, לחשיפה לאלימות ולפורנוגרפיה, ובמצבים קיצוניים גם לניצול לרעה ולהתעללות מצד פדופילים ועבריינים מסוגים שונים.
עלינו לדאוג לכך שבני הנוער יעשו שימוש נבון במסכים, שימוש שיועיל להם, שיקדם אותם ושלא יפגע בהם. כמו כן, עלינו לפתח בהם מיומנויות חברתיות לשימוש בכלים הטכנולוגיים ברגישות ובהתחשבות".


משרד החינוך ממליץ לא להביא כלל מכשירים ניידים לבית הספר מאחר ופרט לסיכון מהקרינה, המכשירים משמשים יעד לגניבות, למסחר ובאופן עקיף לאלימות בבית הספר. בהתאם, חלק מבתי הספר אוסרים על כל שימוש בנייד בתחומי המוסד.


אך מתי שכן מותר, תוכלו לראות את הילדים יושבים בקבוצות אלא שבמקום להביט אחד בעיני השני כמו פעם... מתקשרים באמצעות הסמארטפונים והאפליקציות השונות. הווטסאפ, אינסטגרם, פייסבוק, סנאפצ'ט ודומיהם הפכו למדורת השבט החדשה.

 

האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים קבע לפני מספר שנים כי לפייסבוק עלולות להיות מספר תופעות שליליות בקרב ילדים, כגון מצב שבו ילדים הסובלים מבידוד חברתי או מחרדה מחפשים קשר באינטרנט ומשווים ללא הפסק את מספר החברים ואת הסטטוסים והלייקים שלהם לאלה של חבריהם, עד כדי מצב של דיכאון.
בנוסף, הפייסבוק מהווה מקור לעלבונות והתעללויות של ילדים כלפי ילדים, ובנוסף מקור לשליחה או קבלה של מסרים בעלי תכנים מיניים.

 

סכנות נוספות לילדים בסמארטפון ובאינטרנט בכלל:


חשיפת מידע אישי על הילדים או על משפחתם בפני אנשים זרים. הנוכלים מתחזים לבני גילם של הילדים ודרך שיחה תמימה כביכול סוחטים אינפורמציה שעשויה לשמש אותם לרעה.
תכנים פורנוגרפיים, פוגעניים או בלתי הולמים. על פי מחקרים שונים שפורסמו בעולם, 8 מכל 10 ילדים בני תשע ועד 12 נחשפו לתכנים בלתי-הולמים לגילם, בהם סרטים פורנוגרפיים וסרטי אימה.
פדופילים הפועלים ברשת בזהות בדויה כדי לאתר ילדים ולפתות אותם, אם ליחסים וירטואלים ואם למפגש אמיתי.
איומים ברשת, סחיטה או הטרדות מצד חבריהם של הילדים או מזרים.


התפקיד שלנו כהורים הוא להבטיח שהילדים ישתמשו בסמארטפון בצורה הנכונה והבטוחה ביותר כדי למזער את הסכנות שבשימוש בו. ברשת פורסמו בשנים האחרונות מבחר "חוזים" שערכו הורים עם ילדיהם כתנאי בטרם רכישת המכשיר.
בחוזים מופיעים עקרונות כגון שסיסמת הכניסה תהיה ידועה להורים, וכך גם הסיסמאות לפייסבוק, לדואר האלקטרוני ועוד אפליקציות. בנוסף מתחייב הילד שבטלפון לא ייעשה שימוש לפגוע או להעליב מישהו, או לצלמו בניגוד לרצונו, שהילד ידווח להוריו על כל פגיעה שהוא חווה ברשת וכן הלאה.

 

סכנות לילדים בסמארטפון ופתרונות להורים

צילום: anthony kelly, אתר פליקר

כיצד נזהה אם הילד נמצא בסכנה?

 

כמה סימנים שצריכים להדליק אצלכם נורה אדומה:
* הילד מסוגר ומבודד חברתית, אחרי שנותק הקשר עם חבריו, או שחל שינוי קיצוני במצב הרוח ובהתנהגות.
* הילד גולש באינטרנט שעות רבות, ובמיוחד בלילה.
* על המחשב נמצאו חומרים מיניים ואף פדופיליים שמקורם לא ידוע.
* הילד מתכתב או משוחח בטלפון עם מבוגר זר.
* הילד מסתיר מפניכם את מסך המחשב.

לרגל אחרי הילדים?

 

הנושא אמנם נתון לחילוקי דעות, האם לילדים מגיע את הפרטיות שלהם, או שהמטרה מקדשה את האמצעים – אבל הטכנולוגיה של היום מאפשרת להורים לעקוב ואף לרגל אחר ילדיהם, ללא ידיעתם.
ההיצע כולל החל מאפליקציות שונות לאיתור פיזי של מיקום של הסמארטפון, ועד אפליקציות המאפשרות להשתלט על הסמארטפון מרחוק ולנבור בכל תכניו.


מה שלא תחליטו לעשות, חשוב ליצור ערוץ שיחה פתוח עם הילדים שלא יהססו לדווח לכם על כל חוויותיהם בסמארטפון וברשת בכלל, החיוביות והשליליות. שאלו אותם האם הם מכירים את כל מי שהם מתכתבים איתם ברשת? האם חוו פוגענות ברשת והאם מקפידים על שמירת כבודם?
במידה והם משתפים אתכם בחוויה שלילית – הימנעו מלמתוח עליהם ביקורת, מה שירתיע אותם מלשתף אתכם בפעם הבאה.
 

גם הפסטיגל עסק בתופעת השיימינג ברשת, והקדיש שיר מיוחד לנושא:

 

הכתבה נוצרה בתאריך : 12/06/2017
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו