שיננית לילדים, מתי להגיע לשיננית, שיננית בהריון - לגדול • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

משנת השיננית

שאלות ותשובות נפוצות לטיפול אצל השיננית

 

מאת: לימור וקנין , שיננית מרשת מרפאות השיניים "כללית סמייל"

 

 

צילום יחצמשחת שיניים דורה של קולגייט

 

 

טיפול מניעתי  אצל שיננית בהיותו טיפול יעיל, מניעתי ,חוסך בעלויות טיפול יקרות ומהיר טיפול אצל שיננית יכול לחסוך הרבה כאב ראש, מניעת חורים ומחלות חניכיים,כאבי שיניים בדרך לטיפולים רפואיים מורכבים  אצל רופא שיניים. השיננית משמשת כמאמן הפרטי שלך בהדרכה לשגרת טיפול במערך ההיגיינה האוראלית בבית.

12 שאלות  נפוצות  לשיננית על טיפולי שיננות להורים וילדים:

 

1.קיבלתי הזמנה לטיפול שיננית חינם ואין לי בעיות עם השיניים. למה לכדאי לי ללכת לטיפול?

טיפול השיננית חשוב גם אם אינך סובל ממחלה ברורה במשנן. הטיפול חשוב בכדי למנוע הצטברות אבנית ומשקעים הגורמים למראה לא נקי וריח רע מהפה. מומלץ לשלב את הטיפול עם בדיקה שגרתית אצל רופא השיניים לאיתור בעיות בשלב התחלתי. יתרה מזו ביקור שגרתי אצל השיננית או הרופא יכול לעזור באבחון מוקדם של מחלת חניכיים, היות ואחד המאפיינים של מחלת חניכיים הוא העדר כאבים או סימנים בולטים בשלבים הראשונים של המחלה.

 

2. ביקרתי פעם אצל שיננית והטיפול לא היה נעים ואף כאב ומאז לא חזרתי אליה. מה ניתן לעשות?

לעיתים טיפולי שיננית כרוכים באי נוחות מסוימת, אולם בד"כ הטיפול קל ופשוט אם מקפידים להגיע בזמן (כל 3-6 חודשים). כאשר יש אבנית רבה והחניכיים מודלקות הטיפול עלול להיות כרוך באי נעימות.  קיימים כיום אמצעים רבים להקלה על אי נוחות בזמן הטיפול. מומלץ לשתף את השיננית המטפלת בכל הרגשת אי נוחות או כאב המתעוררים במהלך הטיפול.

 

3.עברתי הקצאת שורשים ומאז הטיפול יש לי רגישות גבוהה לקור, שלא הייתה לפני הטיפול. מה הסיבה לכך ומה אפשר לעשות כדי להפחית הרגישות?

הקצאת שורשים הוא אחד הטיפולים המומלצים למחלת חניכיים. אנו מצפים לירידה בתפיחות החניכיים ולהתכווצותן לאחר הטיפול לביטול כיסי החניכיים החולים,מופע המהווה מצד אחד ביטוי לריפוי ומצד שני גורם לחשיפת השורשים. שורשים אלו שלא היו חשופים קודם לכן או שהייתה עליהם שכבת אבנית וחיידקים  גורמים לרגישות לקור וחום. הפתרון האפשרי הינו ניקוי עם מברשת שיניים רכה ושטיפות פה עם פלואוריד ובמשחות שיניים לשיניים רגישות, הקיימות היום בשוק. כמו כן, קיימים חומרים נוספים שניתן למרוח מקומית במהלך הטיפול ולאחריו למניעת הרגישות ולהקלה משמעותית בתחושת האי נוחות.

 

4.השיננית המליצה לי על שימוש בחוט דנטלי בנוסף למברשת רגילה, למה?

החוט הדנטלי מגיע למקומות שמברשת השיניים לא מצליחה להגיע ולכן הוא יעיל ביותר במלחמה במחלת החניכיים. מברשת השיניים מנקה רק את הצדדים החיצוניים והפנימיים של השן, ולכן בזמן הצחצוח 70 אחוז בלבד מהפלאק (הרובד החיידקי הדנטאלי) מוסר ואילו השאר נותר בין השיניים, במקום בו המברשת לא מגיעה, וגורם לדלקות חניכיים.

 

5.כל כמה זמן צריך ללכת לטיפול שיננית ומאיזה גיל?

מומלץ לבקר אצל שיננית אחת לחצי שנה להסרת אבנית, באותה הזדמנות כדאי לבקש מהשיננית הדרכה לשימוש נכון באביזרים השונים לשמירה על היגיינת הפה. ביקור שגרתי אצל השיננית רצוי שיתחיל בגילאים 7-6 כשבוקעות כבר השיניים הקבועות. יש שנידרש להם ביקור אצל שיננית כל חודשיים שלושה ויש מעטים ברי מזל שיכולים להסתפק בביקור אחת לשנה.

6.הבת שלי בטיפול אורתודונטי ועל השיניים מודבק מכשיר המקשה על טיפול השיננית. האם כדאי לדחות את הטיפול עד לסיום הטיפול האורתודונטי?

נהפוך הוא, קיימת חשיבות גבוהה בביקורים תקופתיים אצל השיננית במהלך הטיפול האורתודונטי.
הטיפול האורתודונטי מצריך הדבקת סמכים "קוביות" בלשון העם על גבי השיניים דבר המקשה על הצחצוח ושמירה על היגיינת הפה.

מה גם שיישור שיניים הינו טיפול שאורך זמן רב וחשוב לדאוג לבריאות הפה במהלכו. בעת שהסמכים מודבקים על השיניים נלכד סביבם מזון רב, אותו יש לסלק כדי למנוע עששת ודלקות בחניכיים. לשם כך יש לקבל הדרכה מפורטת בעת הביקור אצל השיננית והתאמת אביזרים לצחצוח וניקיון הפה.

חשוב לזכור שהמפתח להצלחת הטיפול הוא בשמירה נאותה על בריאות הפה והשיניים, גם בעת שהסמכים מודבקים על השיניים.

אין טעם בשיניים ישרות אך רקובות ושהחניכיים סביבן נגועים בדלקת.

7.אני בטיפול שיניים הכולל סתימות וכתרים. האם נכון לעשות את טיפול השיננית בסיום הטיפולים?

זוהי גישה שגויה, שכן מצב חניכיים טוב  יאפשר לרופא המשקם לבצע את טיפולי השיניים כגון סתימות וכתרים בצורה הטובה ביותר. טיפול השיננית מפחית את דלקת החניכיים והדימום בזמן הטיפולים ומאפשר קבלת יובש המהווה תנאי להצלחת טיפולים אלו.

 

8.יש לי דימום בזמן צחצוח השיניים ואני מרגיש שהשיניים זזות, מה עלי לעשות?

לגשת בדחיפות לבדיקה אצל רופא מומחה למחלות חניכיים (פריודונט). חלק מהסימנים של מחלת חניכיים הינם: דימום בזמן צחצוח, חניכיים הנראים אדומים, נפוחים, ניידות שיניים וריח לא נעים מהפה. במידה ולא מטפלים במחלה עלול להתרחש תהליך של ספיגת עצם המחזיקה את השיניים בפה ובסופו של דבר השיניים מתחילות להתנדנד עד למצב שצריך לעקור אותן.

 9.האם בתקופת ההיריון ניתן לגשת לטיפול אצל השיננית?

נשים רבות מדווחות על דימומים,כאבים וריח רע מהפה במהלך תקופת ההריון. בשל תשישות המלווה לעתים תקופה זו, עלולה להופיע אצל רבות מהנשים פגיעה ביסודיות השמירה על היגיינת הפה. יחד עם שינויים הורמונליים, עלולה להופיע מחלת חניכיים הרסנית. לכן  טיפול שיננית בטוח ואף מומלץ במהלך ההריון ואין סיבה לדחות את הטיפול כי אם להגיע לעיתים תכופות אף יותר.

 

10. מהן מחלות חניכיים וממה הן נגרמות?

מחלות חניכיים לסוגיהן ומחלת העששת, הן הגורמים העיקריים לריקבון בשיניים ולאובדן שיניים. הסיבה שאנשים מאבדים שיניים עקב מחלת חניכיים  נעוצה בעובדה שהמחלה פוגעת לא רק בחניכיים אלא בעצם השן, שהיא למעשה מנגנון האחיזה של השיניים והחניכיים. כאשר הבסיס האוחז את השן במקומה פגוע השן מאבדת את אחיזתה ונושרת.מחלות חניכיים יכולות לפגוע בכל אדם ובכל גיל ויש בהן גם מרכיב תורשתי. מחלות אלו נגרמות כתוצאה מרובד חיידקי המצטבר על השיניים ונקודות המפגש עם החניכיים. עצם קיומו על השן מסייע להיצמדות  חיידקים נוספים השוקעים אל תוכו ובצמוד לחניכיים.

דימום מהחניכיים הוא בעצם סימן אזהרה ראשון לכך שיש בעיה בחניכיים אך יש לשים לב לסימנים נוספים כגון: נפיחות בחניכיים,אדמומיות ותחושה של חניכיים רגישים.

ביקור סדיר אצל שיננית יבטיח גילוי מוקדם ואף מניעה של מחלות חניכיים. כאשר כבר קיימת מחלת חניכיים היא לא תיעלם מעצמה , טיפול ביתי לא יעזור ואין מנוס מלקבל טיפול מקצועי.

חשוב לומר שברגע שפרצה אצלך מחלת חניכיים, תמיד תהיה במעין קבוצת סיכון ועליך להקפיד יותר על ביקורים ועל אבחון מוקדם כדי שזו לא תחזור בצורה קשה יותר ותצריך התערבות כירורגית.

 

11.איך מטפלים בריח רע מהפה?

  לריח פה סיבות רבות שמקורן בגורמים שונים. אחת הסיבות היא היגיינה אוראלית לקויה, נוכחות דלקת חניכיים ודימומים.

ביקור אצל שיננית יכול להיות יעיל על ידי איתור הבעיה ומציאת דרכים לפתרונה כגון: סילוק רובד וחיידקים, מתן משחות ושטיפות טיפוליות, הדרכה לצחצוח וניקוי הלשון ועוד. במידה והבעיה רצינית יותר ונובעת במערכת העיכול או דרכי הנשימה  למשל, אפשר יהיה להיוועץ ברופא המשפחה או ברופאי שיניים המתמתחים בבעיות מסוג זה.

 

 12. מדוע רופאי השיניים ממליצים לבקר לפני הטיפול אצל השיננית?

הבהרת שיניים מתבצעת בעזרת חומרים כימיים מסוימים ותחת השגחתו של רופא השיניים.  חלק מהמטופלים דיווחו על רגישות מסוימת בחניכיים במהלך ולאחר ההבהרה. 

חשוב לציין כי הצלחת ההבהרה תלויה ראשית בשטח פני השן אשר נוקו ממשקעים וחיידקים לפני וכמובן בשמירה יומית וצחצוח קפדני במהלך ההבהרה. תפקיד השיננית הוא להסיר משקעים ורובד משטחי השן, להדריך לתחזוקה יומית שוטפת ולהמליץ על משחות שיניים יעילות לטיפול ברגישות שן אם בשל ההבהרה ואם כתופעה קבועה.

 

הכתבה נוצרה בתאריך : 30/09/2012
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו