שיפור שינה לתינוק בגיל 3-6 חודשים, אכילת תינוק בלילה, סדר יום לתינוק • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

הרגלי שינה יעילים לתינוקות בגילאי 3-6 חודשים

מאת: שירה קראוטהמר


לעומת טיפול בתינוק עד גיל 3 חודשים, כאשר התינוק מגיע לגיל שלושה חודשים ומעלה ישנה צפייה להקלה עבור ההורים.
החודשים הראשונים לחיים חלפו. הקוליק בשלבי סיום. התינוק גדל קצת, אנו מכירים אותו, את מצבי הרוח שלו, את הרגלי האכילה שלו, את סוגי הבכי והרגלי השינה שלו.

שיפור שינה לתינוק בגילאי 3-6 חודשים


ניכר בגילאים האלה שתינוקות ערניים יותר. הם סקרנים לסביבה ומתחילה התפתחות מוטורית משמעותית. הערנות הזו, יחד עם ההתפתחות המוטורית, משפיעה על ההרגלים שנוצרו עד כה, ועשויים לשנות אותם.


הורים רבים מדברים על "משבר" גיל ארבעה חודשים. מה הוא המשבר הזה?


מאחורי "המשבר" הזה עומדת התפתחות רגשית, קוגניטיבית ומוטורית גדולה. התקופה הזו היא מעין מעבר מהתינוקיות לתינוק בוגר יותר. זה בא לידי ביטוי בסקרנות לסביבה: רעשים מסקרנים אותם, הם מתחילים להבחין בין אנשים מוכרים ואנשים לא מוכרים. הם מתחילים להתהפך, להושיט ידיים לחפצים ולקרב אותם אליהם, ומתחילים להסתובב על ציר ולזחול.
למעשה התינוק נתון לעומס שינויים התפתחותיים (תקין) וכל זה מקשה על סדר היום והלילה של התינוק.

שירה קראוטהמר
 

מה עושים? כמה עצות שיעזרו לכם לעבור את התקופה בצורה טובה ויעילה:

 

סדר יום


אינו חייב להיות נוקשה או מדויק, אלא לאפשר רצף גמיש אך צפוי ליום של התינוק, בהתחשב בצרכיו. כל אדם אוהב לדעת לפחות בגדול איך היום שלו מתנהל. מתי אוכלים ארוחת בוקר? מתי יוצאים או חוזרים מהעבודה? מתי הפסקת צהריים? וכיו"ב.
חוסר הוודאות שבאי ידיעה מכניסה אותנו לסטרס. השגרה הצפויה מרגיעה ונותנת תחושה של יציבות. תינוק הנמצא במסגרת – לרוב יצרו לו סדר יום המותאם למסגרת. לתינוק הנמצא בבית עם הורה, יש את האפשרות להתאים את סדר היום לתינוק בצורה מותאמת לצרכיו.


להלן כמה קווים מנחים ליצירת סדר יום לתינוק:
שעת השכמה- מומלץ שתהיה שעת התעוררות קבועה בבוקר . בטווח של חצי שעה לכאן או לכאן. שעת השכמה קבועה מאפשרת רצף קבוע יותר ליום.


השכבה יזומה- במהלך היום אל תחכו שהתינוק יהיה מאוד עייף כדי להשכיב אותו. לכל תינוק יש את חלון השינה שלו. חלון שינה הוא הזמן האופטימאלי להשכיב תינוק לישון. כשמזהים ומשכיבים את התינוק בזמן החלון,  התינוק יירדם יחסית בקלות. הקושי מתחיל כש"מושכים" את התינוק . מפני שכש"מושכים" את התינוק הוא נכנס למצב של עייפות יתר, ובמצב הזה קשה לו להירדם והוא אף יתעורר מהר יותר, או בשנת הלילה כשנפספס חלון שינה: התינוק יתקשה להירדם ויתעורר יותר במהלך הלילה - שזה הפוך ממה שנצפה שתינוק יעשה כשהוא מאוד עייף.


מיני טקס שינה לשנת יום- כדאי ליצור טקס שינה קצר שעושים לפני כל הרדמה במהלך היום. בשונה בטקס שינה של הלילה, ביום הטקס שינה אמור להיות קצר (2-3 דקות). מטרתו לאותת לתינוק שעכשיו הולכים לישון.
לדוגמה- להחזיק את התינוק בתנוחה מסוימת, לבחור שיר קבוע אותו שרים לפני ההרדמה לשנת יום ולשיר אותו. כך התינוק לומד שאם אמא/אבא מחזיקים אותי בתנוחה הזו ושרים את השיר הזה – סימן שעכשיו אני הולך לישון. ואפשר לעשות את זה בכל מקום ולא רק בבית.


האכלה- תינוקות בגילאים האלה זקוקים להאכלה לכל היותר כל 3 שעות. רצוי להקפיד שלא יעבור  יותר מ-3 שעות בין ארוחה לארוחה כדי שתינוק יקבל את מירב הקלוריות לו הוא זקוק במהלך היום ולא בלילה. לעיתים סביב גיל 4 חודשים, בעקבות ערנות וסקרנות של התינוק, כל רעש או גירוי מסיח את דעתם מהאוכל, מה שהופך את האוכל למאתגר. כדאי ליצור מקום קבוע בבית להאכלות ולהשתדל ליצור אוירה שקטה עם גירויים מינימאליים בזמן האוכל: כבו טלוויזיה, אל תדברו בטלפון. זמן האכלה הוא זמן נהדר לבלות אחד על אחד עם התינוק.


ההורים מובילים את סדר היום- לעיתים קרובות אני שומעת מהורים שהם זורמים עם התינוק. כלומר מתי שהתינוק רוצה לאכול מאכילים, ומתי שרוצה לישון (אם רוצה) מרדימים וכו'. זכרו: הוא תינוק ואתם ההורים. אתם יודעים מה טוב עבורו. אתם מבינים את החשיבות שיאכל, שיישן, שיעשה אמבטיה. לעיתים תינוקות מתנגדים לכל מיני פעילויות ביום, לא כי הם לא זקוקים להם אלא ממגוון סיבות שונות. תינוק זקוק להורה שיוביל אותו וינחה אותו במהלך היום (ובמהלך חייו). הורים המובילים את תינוקם מעניקים לו תחושה של ביטחון, כי "יש מישהו שיודע", "יש מישהו שמטפל בי ויודע איך לשמור עלי".

 

חפץ מעבר


הוא חפץ המלווה את התינוק מתלות בהוריו ועד עצמאות. החפץ נשאר עם התינוק והוא שולט בו. הוא נותן לתינוק תחושה של ביטחון בעיקר כשהוריו לא לידו. גם במהלך הלילה חפץ המעבר יכול לעזור לתינוק לישון. הוא מקל על הפרידה מההורים ומהווה הקשר שינה עצמאי.
ניתן ליצור לתינוק חפץ מעבר או לאפשר לו לבחור בעצמו. מומלץ להשתמש בחיתול טטרה כחפץ מעבר, מפני שהחיתול הוא זמין ובטיחותי. הבד הוא בד נושם. ניתן לקשור את החיתול כדי להקטינו ולמנוע סכנה.
כדאי בשבועות הראשונים לתת לתינוק את החפץ בכל חוויה נעימה וחיובית במהלך היום. טיול בעגלה, מנשא, בזמן אוכל, כשמשחקים. אפשר לשחק "קוקו" עם החיתול. כך תצרו הקשר חיובי לחיתול ובהדרגה התינוק ייעזר בחיתול כשעייף , עצוב או עצבני.

 

הקשרי שינה


הם כל התנאים שיש לתינוק כשהוא נרדם בתחילת הלילה. הכלל הוא- איך שהתינוק נרדם בתחילת הלילה, כך הוא מצפה לחזור לישון במהלך הלילה. לכן מומלץ ללמד את התינוק להירדם כמה שיותר בכוחות עצמו ובמיטתו. תינוק שנרדם במיטה בלילה, יוכל במהלך הלילה להמשיך לישון כשהוא מתעורר.

 

הפחתת אכילת לילה


מגיל 3 חודשים אפשר בהחלט להניח שלא כל התעוררות בלילה היא לאוכל. עשו חושבים והחליטו כל כמה שעות לדעתכם תינוקכם זקוק לאכול בלילה. אם אתם לא בטוחים, התייעצו עם אחות טיפת חלב או עם רופא ילדים. אם התינוק מתעורר שלא בזמן האכלה - החזירו אותו לישון כמו בתחילת הלילה. אם זה זמן אוכל - האכילו מיד ותאפשרו לו להמשיך לישון.

* שירה קראוטהמר, יועצת שינה ואחות מוסמכת, מדריכת הורים לגיל הרך - הורים באור טבעי. המייל של שירה: [email protected]

הקניית הרגלי שינה לתינוק עד 3 חודשים
 

הכתבה נוצרה בתאריך : 14/06/2014
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו