להכין את הילדים לרעידת אדמה, כללי התנהגות ומה להסביר לילדים מראש - לגדול • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

איך להיערך לרעידת אדמה עם ילדים

היערכות נכונה לרעידת אדמה עם ילדים

מאת: עינב דרור

 

עפ"י התחזיות רעידת אדמה בישראל היא רק עניין של זמן, אז איך מכינים את הבית וחשוב מכך – את הילדים?

 

היערכות נכונה לרעידת אדמה עם ילדים - לגדול
תרגיל יחידת החילוץ בראשל"צ. (צילום ארכיון: עיריית ראשון לציון)


בשבועות האחרונים פקדו את ארצנו מספר רעידות אדמה שהורגשו באזור הכנרת ובערים נוספות בצפון. מומחים מהמכון הגיאופיזי טוענים שהרעידות המרובות לא מעידות בהכרח על רעידה חזקה שעתידה להתרחש בקרוב, אך מזהירים שרעידה כזו ללא ספק תתרחש בישראל. מתי? אף אחד לא באמת יודע.


על פי הסטטיסטיקה, כל מאה שנים לערך מתרחשת בישראל רעידת אדמה הרסנית. הרעידה החזקה ביותר שפגעה בישראל התרחשה כמעט לפני מאה שנים, בשנת 1927, בעוצמה של 6.25 בסולם ריכטר. אם כך, ייתכן מאוד שבקרוב רעש אדמה עוצמתי יפגע בישראל. אנחנו לא יכולים לדעת איפה זה יתפוס אותנו, ובדיוק משום כך, חשוב להיערך בהתאם. כדאי להכין את הבית, את המרחב המוגן והכי חשוב - את הילדים.


לפני הכל: מה זו בעצם רעידת אדמה, והאם כדאי לדבר על כך עם הילדים?
על פי המכון הגיאופיזי, רעידת אדמה היא: "סדרת זעזועים הנגרמת כתוצאה משבירה פתאומית של סלעים בתת הקרקע והעתקתם זה לצד זה".
ובמילים פשוטות יותר: האדמה רועדת. נתון כזה עלול להבהיל מאוד ילדים רכים, ולכן מומלץ להסביר להם מה הם עשויים להרגיש ולחוות בעת רעידה ולשקף את הסיכונים. כמובן, על ההסבר להתאים לגיל ובשלות הילד.
שיחה מוקדמת עם הילדים, על תופעת הטבע העוצמתית הזו, עשויה לתרום להתמודדות קלה יותר בשעת אמת מבחינה מנטלית. בנוסף, חשוב לוודא שהילדים מודעים להנחיות פיקוד העורף, ויודעים כיצד לפעול בזמן רעידת אדמה, בכל מקום שיהיו בו.


שומרים על הילדים
קשה מאוד המחשבה שילדינו יתמודדו עם תופעה כזו כשאנו רחוקים מהם, ללא יכולת להגן עליהם. אך באפשרותנו להכיר להם את הדרכים והאפשרויות להגן על עצמם במצב כזה.
על פי הנחיות פיקוד העורף, אם יש אפשרות להגיע במהירות לשטח פתוח, אזי הוא המקום הבטוח ביותר בזמן רעידת אדמה. שטח פתוח הוא שטח שאינו בנוי, כמו שדות, שמורות טבע, חופים וכד'.
אם הנחיתם את הילדים להגיע לשטח פתוח במקרה כזה, הזכירו להם להתרחק מעמודי תאורה שעלולים ליפול, או מחוף הים, כיוון שבזמן רעידת אדמה עלול להתרחש צונאמי.


אם אין אפשרות לצאת לשטח פתוח, יש להיכנס לממ"ד ולהשאיר את הדלת פתוחה (וגם את החלון). הממ"ד הוא המקום הבטוח ביותר בבית, או במבנה אחר בשעת רעידת אדמה. עם זאת, יש להכין את החדר מראש, כדי למנוע פציעות שעלולות להתרחש כתוצאה מתזוזה של רהיטים כבדים, למשל.
לפיכך, מקמו רהיטים גדולים כך שלא יפריעו בכניסה לממ"ד וקבעו אותם כדי למנוע את קריסתם בזמן הרעידות. בנוסף, כדאי להכין את החדר לשהות ארוכה, ולהציב בו בקבוקי מים ומזון. עבור תינוקות שאינם יונקים, השאירו גם קופסת תמ"ל ובקבוק, טיטולים, מגבונים ושאר דברים הנחוצים לשהות ארוכה. בנוסף, הציבו מנורת חירום בממ"ד, ציוד אישי, כגון בגדים, מוצרי היגיינה, משקפי ראייה וכד'.


ברוב המקרים, לאחר רעידה חזקה, יתרחשו רעידות משנה חלשות יותר בעוצמתן, אך הן עדיין עלולות להוות סכנה. לכן הנחו את הילדים להישאר בממ"ד עד אשר הסכנה תחלוף.

 

אם אין ממ"ד

באין אפשרות להגיע לממ"ד, פיקוד העורף מנחה לצאת לחדר המדרגות, ואם ניתן להתקדם לעבר יציאת הבניין. הנחו את הילדים להגן על ראש ועל גופם בכל עת, ולהיזהר במיוחד משברי זכוכיות, שריפות ודליקות גז. דליקות גז הן מסוכנות ביותר, ולכן כדאי לתרגל עם הילדים את מיקום ברז הגז וסגירתו במהירות בעת רעידת אדמה. בנוסף, כדאי להצטייד במטף.
לבסוף, הסבירו לילדים שאם אינם יכולים להגן על עצמם בדרכים הללו, עליהם לתפוס מחסה תחת רהיט כבד או לשבת על הרצפה, צמודים לקיר פנימי - כך על פי  ההנחיות הכתובות באתר פיקוד העורף.


למדו את הילדים מה לא לעשות בזמן רעידת אדמה
ההנחיות שלעיל עשויות להציל חיים, ולכן חשוב מאוד שהילדים שלנו יכירו אותם ויפעלו על פיהם. אך לא פחות חשוב שידעו כיצד לא לנהוג בעת רעידת אדמה, כיוון שפעולה לא נכונה עלולה לסכן אותם.
ראשית, הסבירו לילדים שבעת רעידה, יש להתרחק ממשקופי דלתות הבית, וכי אין להיכנס למקלטים תת קרקעיים. בנוסף, וחשוב ביותר - וודאו שהם יודעים שאין להשתמש במעלית בזמן רעידה וגם לא לאחר שהסתיימה! כאמור, רעידות המשנה הן מסוכנות לא פחות וניתן להיתקע במעלית למשך זמן רב, באופן שיכול לסכן את ביטחונם.


הישארו רגועים עבורם
אם פקדה רעידה חזקה את אזורכם, והילדים אתכם, שמרו על קור רוח וזכרו שאתם המראה שלהם. אין ספק, רעידת אדמה היא תופעת טבע מפחידה, מבהילה, ואי אפשר לצפות אותה. לכן הגיוני שגם אנחנו, ההורים, נחוש פחד וקושי להתמודד עם הסיטואציה, אך אם הילדים יראו אתכם מאבדים את העשתונות, הם עלולים להגיב באופן שיקשה עליכם לעזור להם.
פעלו במהירות ובנחישות, על פי ההנחיות. אם יש אפשרות לנתק קודם את החשמל ולסגור את ברז הגז - מומלץ לעשות כן, אך אם לא, פעלו כדי להגן עליכם ועל ילדכם, והובילו את הילדים למקום הבטוח ביותר.


אין חכם כבעל ניסיון
טיפ שנתנה ספיר, אמא לשני ילדים בני 6 ו-4 מטבריה, הוא לערוך תרגול, ולהפוך זאת למשחק. "אני ובעלי תרגלנו עם הילדים את הפעולות שיש לבצע בזמן רעידה. עמדנו עם סטופר, ומיד כשקראנו "צאו", הילדים היו צריכים לרוץ לממ"ד במהירות, תוך כדי שסגרו את הגז והחשמל קודם". עוד היא מוסיפה: "במהלך היום אני ובעלי בעבודה, הילדים נמצאים במסגרות, ולאחר מכן שוהים לבדם בבית במשך כשעתיים, עד שאני חוזרת מהעבודה. לכן חשוב לי מאוד שיידעו כיצד לפעול אם לא נהיה לצדם בזמן רעידה".


אם כן, התרגול הפיזי הוא חשוב ביותר, ויכין את הילדים שלכם להתנהלות הנכונה בזמן רעידה. עם זאת, בזמן כזה עלולים הילדים, וגם אנחנו, המבוגרים, לחוש פחד וחרדה שישתלטו עלינו ויקשו עלינו לפעול בהתאם. מסיבה זו, כדאי לשוחח עם הילדים על התחושות שהם עשויים להרגיש בזמן כזה, ולברר ביחד איתם כיצד מתעלים על הפחד ופועלים כדי שלמור על ביטחונם.
הכינו ביחד תכנית פעולה למקרה של רעידה; אם לא תהיו יחד באותה עת, היכן תפגשו? איך תוכלו ליצור קשר? (רוב הסיכויים שהרשת הסלולרית תקרוס), ושאר פרטים שיקלו עליהם את התחושות הקשות.


לסיום

זכרו שאמנם אין לנו אפשרות לצפות את הרעידה הבאה, אך אנחנו יכולים לצמצם ואף למנוע את הפגיעות בגוף ובנפש באמצעות היערכות נכונה שלנו ושל הילדים שלנו.

 

הופכים את הבית לבטוח יותר לילדים

 

הכתבה נוצרה בתאריך : 06/08/2018
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו