לגדול | אטרקציות לילדים | פעילויות לילדים | מקומות בילוי לילדים | טיולים בשבת | אירועים לילדים • Ligdol
צור קשר
פרסמו אצלנו פרסמו אצלנו

לישון כמו תינוק

לישון עם התינוק באותה מיטה או לא? עד מתי להאכיל אותו באמצע הלילה? ואיך להגיע למצב של שינה רציפה ובטוחה? כל ההורים חולמים על שנת לילה רציפה של התינוקות שלהם, אבל לא כולם יודעים איך להשיג את המטרה הנכספת. התייעצות עם ד"ר דב ענבר הניבה מספר טיפים שמאוד יעניינו אתכם

מאת: ניר ליברך

 

 

את קמה מנומנמת מחלום על עצי דקל וחול לבן, חלום שהופרע ע"י צרחות עקביות ולא מתפשרות של הקטנצ'יק. "אמא אני רעב!" זועקות צרחותיו של הקטן, ואילו את, עם חיוך נסוך על פנייך, פונה לבעלך שכבר פתח את עיניו בהכנעה ונותנת לו נשיקת דרך צלחה. עכשיו זה תורו להאכיל את התינוק. ועוד שלוש שעות, כשהקטן שוב יתעורר בבכי תמרורים, זה שוב פעם יהיה תורו... מה יש, אחרי כל היום שאת נמצאת עם התינוק, שגם האבא יהיה איתו קצת, לא ככה?

 

ד"ר דב ענבר, מנהל המכון להתפתחות הילד בשניידר, חושב שאפשרי גם  אחרת. "אצל תינוק בריא בגיל שלושה חודשים אפשר להפסיק להאכיל את הילד בלילה," אומר ענבר. "למשל תינוק שמתרגל לראות את אחד ההורים אבא או אמא מאכיל מבקבוק את התינוק באמצע הלילה, בארוחה אשר מרבית התינוקות בגיל הזה כבר מדלגים עליה, בשבילו הלילה הופך ליום, ויהיה קשה מאוד להרגיל אותו לשנת לילה רצופה בהמשך. כבר מגיל מאוד צעיר יש להרגיל את התינוק לשינה נכונה, ולהכין אותו לכך שעכשיו זה לילה והולכים לישון."

 

בשלושת החודשים הראשונים לחייהם התינוקות הבריאים ישנים בדרך כלל בין ארוחה לארוחה, מסביר ד"ר ענבר. החל מגיל חודשיים עד שלושה חודשים ואילך, התינוקות מתחילים לגלות את העולם יותר, מה שמתבטא למשל בחיוכים הסוציאליים להורים – חיוכים המעידים על כך שהם כבר מודעים לאנשים שסביבם ומגיבים לגירויים שונים. עם זאת התינוקות מתעייפים, וזקוקים לשינה בריאה. "כמות השינה משתנה אינדיבידואלית בהתאם לטמפרמנט ואופי התינוק," לדברי ענבר. "בכל מקרה יש להרגיל את הילדים לשינה נכונה; חשוב שיהיו תנאים לשינה ללא סיכון כמו חנק ומות עריסה. יש לדאוג שהשמיכה לא תהיה גדולה מדי אלא מתאימה לגודל התינוק; שהסדין יהיה מתוח וקשור למזרון; שלא יהיו במיטה כל מיני צעצועים שיסכנו את התינוק; שהראש לא יוכל לחדור בין הסוגרים. כמה שפחות דברים במיטה – יותר טוב."

 

ד"ר ענבר גם מייעץ שהחדר יהיה בטמפרטורה של  סביבות  21-22  מעלות, ושהתינוק יהיה לבוש קל, לא עם הרבה שכבות. כמו כן, חשוב שהתינוק לא יישן באותה מיטה עם ההורים, אחרי  התלהבות החודשיים הראשונים, ואפילו לא  באותו החדר איתם – בניגוד להנחה הרווחת שכמה שיותר קרוב יותר טוב. "אימהות לעתים חושבות שכדי לפתח קשר טוב עם הילד צריך להיות צמודים אליו כל הזמן," אומר ענבר. "כך, כשהתינוק ירצה לינוק, האימא תהיה זמינה במהירות להרים אותו על הידיים ולספק את מבוקשו מייד. חשוב שהתינוק יקבל האוכל בזמנים קצובים ולא אוכל עם כל בכי. לפעמים הוא רק צמא וזקוק למים. תינוק שהורגל לקבל תגובה מיידית לכל בכי קל או תזוזה  שלו, שמייד מחבקים אותו ומייד מטלטלים אותו או מייד מאכילים אותו, אזי אם זה לא יקרה לפי שהורגל כבר הוא יצרח יותר ולרוב הורים נכנעים רגשית להתנהגויות אלה כדי שיבוא על סיפוקו בקלות. בהמשך זה יהיה קשה מאוד להרגיל אותו למשהו אחר. מכאן נובעים בהמשך קשיים בהשכבה לשינה מחוץ לחדר ההורים למשל וגם כשהוא יהיה גדול יותר יהיה לו קשה לישון שנת לילה רציפה בחדר משלו."

אז איך כן לדאוג לשנת לילה רציפה אצל התינוק? ד"ר ענבר: "צריך ליצור תנאים הולמים לשינה. לתת אוכל בזמנים קבועים, וליצור משטר של רוטינה לפני השינה – ארוחת ערב, אמבטיה, שיר ערס, השכבה, כיבוי אורות. להשאיר את הדלת חצי פתוחה ולחכות שהפעוט יירדם במיטתו. אם התינוק קצת בוכה, לא קרה כלום, זה נורמאלי. לא צריך מיד לרוץ ולהרגיע אותו, אלא אם כן הבכי רציני ולא מפסיק ואז הוא אולי סובל ממשהו. באופן כללי מותר לתינוק לבכות קצת ולהמשיך לישון – בבוקר הוא יהיה בסדר." לגבי התנוחה בה התינוק צריך לישון – בנוסף להנחיית משרד הבריאות האומרת שתינוקות צריכים לישון על הגב בלילה כדי למנוע מוות בעריסה, מוסיף ד"ר ענבר שחשוב מאוד כן לשנות את התנוחה בה נמצא התינוק, זאת בשעות הערות של התינוק וכן בשעות שההורים נמצאים לידו. "תינוקות שמושכבים אך ורק על הגב מפתחים לפעמים אסימטריות והטיות לא תקינות של הראש והצוואר לצדדים. הם אינם מתנסים בתנוחה על הבטן החשובה לפיתוח חגורת הכתפיים ושרירי הצוואר, ותנוחת  הראש  בהתיישרות," מסביר ענבר.

 

לגבי הפרעות שינה אצל תינוקות, ד"ר ענבר מייעץ שכאשר התנהגות התינוק לא רגילה – אי שקט, התנהגות אימפולסיבית, בכי מתמיד, צרחות וצעקות – צריך קודם כל לבדוק אם התינוק לא סובל מבעיה רפואית כלשהי, כמו למשל דלקת אוזניים או כאבי בטן או עצירות או גזים. "אם הרופא קובע שלא מדובר במחלה כלשהי, בבעיות  הנמשכות, אז יש לקחת את הילד לבדיקה ולהערכה נוירולוגית ולפי הצורך ולמעבדות רפואיות המתמחות בשינה," מסכם ד"ר ענבר.

ד"ר דב ענבר הוא מנהל המכון להתפתחות הילד בשניידר.

 

הכתבה נוצרה בתאריך : 17/10/2006
הצטרף ללגדול
הצטרפו לרשימת התפוצה של לגדול ותשארו מעודכנים לפני כולם על אירועים ומבצעים מיוחדים לחברי המועדון שלנו